Hlavní obsah

Zeman nechává ČSSD s výměnou Staňka doufat

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pečlivě a s rozvahou. Tak chce prezident Miloš Zeman postupovat v případě odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), kterého má nahradit místopředseda soc. dem. Michal Šmarda. Šéf ČSSD Jan Hamáček v pondělí řekl, že věří, že se celá situace vyřeší do prázdnin. Hrad ale žádný konkrétní termín nesdělil.

Foto: Petr Horník, Právo

Vedení ČSSD, zleva Roman Onderka, Tomáš Petříček, Jan Hamáček, Ondřej Veselý a Jana Maláčová

Článek

Zeman se chce se Šmardou nejdříve sejít. Kdy, není zatím jasné, prezident má nyní v plánu cestu do Slovinska na summit takzvaného Trojmoří, který se uskuteční 4. a 5. června.

„Platí to, co říkal pan prezident, že je připraven se sejít s panem Šmardou jako se všemi kandidáty na ministerský úřad,“ řekl v pondělí šéf soc. dem. Hamáček.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr kultury Antonín Staněk

„Věřím, že tu věc vyřešíme bez zbytečného odkladu,“ dodal Hamáček. Na dotaz, jestli bude nový ministr kultury do prázdnin, předseda ČSSD odvětil: „Věřím, že bychom to měli zvládnout.“

Hlavně s rozvahou, zní z Hradu

Hrad žádný harmonogram nezveřejnil. Na dotaz Novinek, kdy se Zeman se Šmardou sejde, mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček odpověděl, že o žádném konkrétním termínu hovořit nebude.

„K tématu mohu pouze uvést, že pan prezident bude postupovat v zájmu republiky, pečlivě a s rozvahou,“ napsal Novinkám v SMS zprávě Ovčáček.

Zeman už minulý týden pro TV Barrandov prohlásil, že mu Ústava nenakazuje odvolat ministra na návrh premiéra „bez zbytečného odkladu“. Domnívá se, že Ústava mu jako hlavě státu naopak dává určitý prostor.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michal Šmarda

Staněk podal demisi k 31. květnu, Zeman ji ale nepřijal. Návrh na odvolání Staňka a jmenování Šmardy odeslal v pátek na Hrad premiér Andrej Babiš (ANO). Ústava v článku 74 stanoví, že prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády.

Výběr článků

Načítám