Hlavní obsah

Zeman míří do Sněmovny k jednání o rozpočtu

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková, Renáta Bohuslavová

Poslanecká sněmovna má ve středu od rána na programu první čtení státního rozpočtu na příští rok. Vláda naplánovala deficit na 40 miliard korun, což zostra kritizuje pravicová opozice. Před poslance dorazí prezident Miloš Zeman, který v deset hodin dopoledne vystoupí s projevem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně

Článek

Na středečním jednání bude chybět premiér Andrej Babiš (ANO), který prezidenta zastupuje na zahraniční cestě v Japonsku. Za absenci při projednávání takzvaného zákonu roku sklidil premiér opoziční kritiku.

Opozice vládě vyčítá 40miliardový schodek. Podle pravice by měl být v době ekonomického růstu mnohem nižší.

Babiš nebude na projednávání zákona roku, zaskakuje za Zemana. Skandál, tepe ho opozice

Domácí

„V této podobě je pro nás rozpočet nepřijatelný. Pan premiér v roce 2014 sliboval, že v roce 2017 nebude rozpočet schodkový. Zažíváme hokynářský způsob ministryně financí Aleny Schillerové, která tu i onde přihodí miliardu,“ kritizoval šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Tento deficit nazývám zpronevěrou a politickým trestným činem
Petr Fiala, předseda ODS

„Jelikož jsme v polovině volebního období, tak vláda by měla předvádět vrcholné výkony. Její vrcholný výkon je ale nesmírně slabý. Pamatujeme si výroky z roku 2014 a 2017 o vyrovnaném rozpočtu. Babiš definitivně pohřbil svůj slib o tom, dělat vyrovnané rozpočty. Tento deficit nazývám zpronevěrou a politickým trestným činem,“ přidal se šéf ODS Petr Fiala.

Svůj slib definitivně pohřbil, předhazuje opozice Babišovi slova o vyrovnaném rozpočtu

Domácí

Rakušanovi se nelíbí ani to, že schválení rozpočtu je závislé na hlasech KSČM. Menšinová vláda ANO a ČSSD má totiž ve Sněmovně jen 93 mandátů. Ke schválení rozpočtu je potřeba většina Sněmovny, tedy 101 hlasů. Koalice je tak závislá na hlasech komunistů, kteří vládu tolerují.

KSČM: Je to kompromis

„Nepovažujeme návrh ani za úžasný, ale jde o pragmatický kompromis,“ konstatoval poslanec KSČM Jiří Dolejš. Komunisté přitom původně chtěli schodek ve výši 30 miliard, nakonec ale ustoupili.

Rozpočet nepodpoří ani Piráti. „Vláda zcela rezignovala na vyrovnaný rozpočet, který ještě před několika lety Andrej Babiš sliboval,“ kritizoval pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík. Dodal, že Piráti budou hlasovat pro vrácení zákona k přepracování.

Všichni včetně vlády víme, že důchodový systém je udržitelný do roku 2030
Miroslav Kalousek, předseda poslanců TOP 09

Návrh rozpočtu chce nechat vládu přepracovat i TOP 09. „V rozpočtu nejsou peníze na nezbytné systémové změny v penzijním a zdravotním pojištění. Všichni včetně vlády víme, že důchodový systém je udržitelný do roku 2030 a pak se začne propadat do neřešitelné situace,“ varoval šéf poslanců TOP 09 a někdejší ministr financí Miroslav Kalousek.

„Přestože vláda tvrdí, jak rekordně investuje, v porovnání k HDP investuje méně, než byla investiční aktivita v době krize. Budeme navrhovat přepracování státního rozpočtu s návrhem, aby výdaje i saldo byly o 20 miliard nižší a podíl investičních výdajů vůči celkovým výdajům byl alespoň 10 procent,“ uvedl Kalousek.

Ferjenčík zdůraznil, že od roku 2015 stouplo o 50 procent zdanění práce. Nepoměr je podle Ferjenčíka extrémní a vláda s tím vůbec nic nedělá. Piráti kritizují také to, že výdaje na obranu rostou rychleji než výdaje na vzdělávání.

Pravice také dlouhodobě kritizuje, že v rozpočtu jde málo peněz na investice nebo na sociální služby, které se zpětně dofinancovávají už několik let.

Schillerová: Zlepšuje to život lidí

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) návrh rozpočtu hájí s tím, že že zlepšuje život lidí v České republice. Šéfka státní kasy zdůraznila, že schodek 40 miliard je nejnižší od roku 2008.

Schvalování státního rozpočtu probíhá ve třech čteních. V prvním Sněmovna hlasuje o základních parametrech. Ve druhém čtení mohou výbory i jednotliví poslanci vznášet své návrhy na přesuny peněz uvnitř rozpočtu, potom následuje závěrečné čtení. Senát rozpočet neschvaluje.

Rozpočet počítá s růstem důchodů od ledna 2020 měsíčně o 900 korun. Státní kasu to vyjde na 509 miliard korun. Průměrný starobní důchod by měl podle ministerstva financí dosáhnout 14 326 korun.

Příští rok by také měly růst platy učitelů o 10 procent. Rodičovský příspěvek se zvýší z 220 tisíc korun na 300 tisíc korun pro rodiče dětí, kteří budou aktivně pobírat příspěvek k 1. lednu 2020. Vláda také příští rok navyšuje platy zaměstnanců ve veřejné správě o 1500 korun.

Celkové výdaje rozpočtu by měly dosáhnout výše 1,618 bilionu a příjmy 1,578 bilionu korun. Koalice ANO a ČSSD označuje za priority školství, růst životní úrovně a investice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám