Hlavní obsah

Zeman Klausovi: Nech se očkovat, Václave, nebo tě to ve tvém věku dožene

Novinky, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman vyzval svého předchůdce Václava Klause, aby se nechal očkovat proti onemocnění covid-19. Klaus očkování odmítá a je hlasitým kritikem současných koronavirových restrikcí. Zeman také v nedělním rozhovoru pro server Blesk uvedl, že se nechá naočkovat asi za týden.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman a bývalý prezident Václav Klaus

Článek

„Nech se očkovat Václave, nebo riskuješ ve svém věku, že tě covid dožene,” vzkázal svému předchůci současný prezident.

Klaus, kterému je 79 let, a tudíž patří mezi zranitelnitelné skupiny obyvatel a má přednost v očkování před většinou populace, k epidemii přistupuje tak, že virus si žije svým životem a bude tak činit bez ohledu na to, jaké kroky proti se němu budou podnikat.

Nechte se očkovat, apeluje Zeman na občany

Zeman současně apeloval na občany, aby se nechali taktéž naočkovat, protože není důvod se obávat a umožní to Česku rychlejší návrat k normálnímu životu. „Prosím všechny, vydržte, světlo na konci je,” uvedl s odkazem na vakcínu. Podle ministerstva zdravotnictví je pro úspěšné zkrocení epidemie potřeba proočkovat minimálně 60 až 70 procent populace.

„Vždy očkování uspělo, není důvod očekávat, že neuspěje nyní,” prohlásil Zeman s tím, že vakcíně věří. Nejrůznější mýty se podle něj objevují v souvislosti s každým druhem očkování. Nejrozšířenější dezinformace v souvislosti s očkováním proti koronaviru hovoří o čipování lidí či mizivé účinnosti.

Prezident se chtěl původně nechat očkovat na začátku února, aby nikoho nepředbíhal. Jeho okolí ho však přesvědčilo, aby tak učinil dříve. Vakcínu si tedy nechá vpíchnout asi za týden při příležitosti pravidelné lékařské prohlídky v nemocnici.

Lidé už jsou z opatření unavení

Zeman okomentoval také současnou epidemiologickou situaci a rekordní počty nakažených. Denní přírůstky nakažených v některých uplynulých dnech atakovaly 18 tisíc. Za tato čísla podle Zemana může to, že lidé už jsou z tvrdých restrikcí unavení a často je nedodržují.

„Hlavní faktor podle mého názoru spočívá v tom, že lidé už jsou otrávení, unavení a odmítají často velmi tvrdá restriktivní opatření,” přednesl Zeman. Nákaza se podle něj šíří tam, kde se lidé shlukují, proto by nechal zavřené ty provozy a místa, kde se lidé shlukují.

Prezident také uvedl, že chápe například letecké společnosti, které plánují zakazovat vstup na palubu svých letadel nenaočkovaným lidem. Je to podle něj jejich právem. Podle očkování, by ale například netřídil lidi, kteří se chtějí jít podívat na fotbal. Není si jist, zda je takováto selekce správná.

Reklama

Související témata:

Související články

Prezident vytýká BIS zamlčování informací

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka podle prezidentské analýzy neplní své povinnosti, dlouhodobě zamlčuje a neposkytuje informace...

Výběr článků

Načítám