Hlavní obsah

Zeman je pro domobranu s tříměsíčním výcvikem

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman je pro zavedení „dobrovolné domobrany”, jejíž členové by podstoupili několikaměsíční výcvik. Doplnit by měla profesionální armádu. Prezident to ve středu řekl v rozhovoru pro ČTK v souvislosti s branným zákonem, který připravuje ministerstvo obrany. To počítá se znovuzavedením odvodů, ale návrat základní vojenské služby nebo plošná povinná vojenská cvičení neplánuje. Návrh zákona ve čtvrtek bude posuzovat legislativní rada vlády.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Podle Zemana byla profesionální armáda vytvořena proto, aby měli vojáci dostatek času zvládnout výcvik s moderní technikou. "Je nesmysl, aby voják odešel do civilu právě v okamžiku, kdy byl konečně vycvičen," řekl Zeman s tím, že je proto pro zachování profesionální armády.

"Na druhé straně se vůbec nebráním jakési dobrovolné domobraně s výcvikem dejme tomu tříměsíčním," podotkl. Podobné jednotky podle něj mají třeba USA nebo Švýcarsko.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Ale myslím si, že bychom měli naprosto jasně rozlišovat mezi profesionální armádou a řekněme dobrovolnickou obranou, která by měla méně náročný a také krátkodobější výcvik," dodal. Jaký konkrétní typ výcviku by měli členové budoucí domobrany podstoupit, nespecifikoval.

Posouzení zdravotní způsobilosti

Novelu branného zákona ministerstvo připravuje již několik měsíců. Ve čtvrtek by se novelou měla zabývat legislativní rada vlády, následně zamíří na vládu a do Poslanecké sněmovny. Hlavní navrhovanou změnou je obnovení povinných odvodů, které se budou týkat nejenom mužů, ale i žen. Odvody budou pouze posouzením zdravotní a osobnostní způsobilosti lidí vykonávat vojenskou službu, nepůjde o zavedení povinné vojenské služby z minulosti.

Údaje mají umožnit armádě v případě stavu ohrožení nebo válečného stavu v krátkém čase zapojit odvedence do plnění úkolů ozbrojených sil. V minulosti obrana zvažovala, že zavede po odvodu i povinný měsíční výcvik. Od toho ale upustila.

"Veškerá příprava vojáků v záloze tak bude i nadále probíhat pouze na základě dobrovolnosti. Povinná vojenská služba byla zrušena před deseti lety a není důvod se k ní vracet," uvedlo ministerstvo na svých webových stránkách.

Případný výcvik jen omezeně

Náčelník generálního štábu Petr Pavel v úterý novinářům řekl, že není v současné době proveditelné, aby dostali všichni odvedení tříměsíční výcvik. Takové možnosti personální ani materiální nyní podle něj armáda nemá. Výcvik by se ale prý mohl týkat vybraných ročníků nebo specializací.

Pokud bude podle ministerstva zákon schválen v předkládané podobě, na životě odvedených lidí se nic v zásadě nezmění. "Armáda je povolá na cvičení pouze v případě, kdy Parlament vyhlásí stav ohrožení státu či válečný stav," poznamenalo ministerstvo.

Odvody by měly být zahájeny od začátku ledna 2017. Povinné budou pro muže a ženy, kterým bude 18 let až po nabytí účinnosti zákona, která se předpokládá od počátku roku 2016.

Anketa

Měla by v ČR být vycvičená domobrana?
ano
85,2 %
ne
14,8 %
Celkem hlasovalo 6969 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám