Hlavní obsah

Zeman gratuloval Macronovi. Podporuji vaše aktivity směrem k Putinovi, napsal mu

Ke znovuzvolení francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi v pondělí pogratuloval i český prezident Miloš Zeman. Zároveň uvedl, že podporuje Macronovy aktivity směrem k Ruské federaci a jejímu prezidentovi Vladimiru Putinovi, a pozval hlavu Francie na návštěvu České republiky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Váš druhý mandát v čele státu přichází ve velmi neklidné době ovlivněné ruskou agresí na Ukrajině. Je zřejmé, že na Ukrajině se bojuje i o naši svobodu a budoucnost. Naše pomoc Ukrajině však musí jít ruku v ruce s diplomatickým úsilím o ukončení bojů a nalezení míru. V této souvislosti tak podporuji i Vaše aktivity směrem k Ruské federaci a jejímu prezidentovi,” uvedl Zeman, který ocenil Macronovo úspěšné působení v čele Francie, jeho popularitu i „skvělou reprezentaci země”.

Zeman Macrona s chotí pozval na návštěvu České republiky. „Bylo by mi potěšením, kdybychom Vás mohli přivítat na Pražském hradě, prastarém sídle českých králů,” uvedl český prezident.

Macron chce být i prezidentem těch, kteří pro něj nehlasovali, řekl v projevu

Evropa

Zároveň připomněl, že Francie je nyní předsednickou zemí Rady Evropské unie, na niž v polovině  roku naváže Česká republika.

Macron ve druhém kole prezidentských voleb porazil Marine Le Penovou se ziskem 58,5 procenta.

Ve Francii oznámili výsledky voleb a vypukly protesty

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám