Hlavní obsah

Zeman by chtěl za ombudsmana Křečka, Zářecký dal přednost rodině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman v pátek přišel do Sněmovny s návrhem na nového ombudsmana. Tím by se měl stát podle Zemana dosavadní zástupce veřejného ochránce Stanislav Křeček. Dříve chtěl nominovat i bývalého ministra a šéfa legislativní rady vlády Pavla Zářeckého. Ten to kvůli rodině odmítl, jak v pátek uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Foto: Petr Horník, Právo

Stanislav Křeček (ČSSD)

Článek

O obsazení funkce ombudsmana po Pavlu Varvařovském, který v prosinci rezignoval, rozhodne Sněmovna v první polovině února. Vybrat má mezi adepty, které jí navrhnou Senát a prezident.

Horní komora své dva kandidáty na ombudsmana vybere příští týden. Senátoři budou mít volbu zjednodušenou tím, že řádně jim byli navrženi pouze Křeček a bývalá zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová. Prezident i Senát mohou Sněmovně navrhnout každý po dvou kandidátech.

Bývalý poslanec ČSSD Křeček je zástupcem ombudsmana od loňského 5. dubna, poslancem byl tento pětasedmdesátiletý právník v letech 1998 až 2013. Byl například také předsedou Sdružení nájemníků ČR a odborným mluvčím ČSSD pro resort bytové politiky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nový šéf legislativní rady vlády Pavel Zářecký

Posláním ombudsmana, jímž byl koncem roku 2000 na první šestileté období zvolen exministr spravedlnosti Otakar Motejl, je chránit občany před nečinností nebo špatným rozhodnutím orgánů státní správy.

Pokud ombudsman zjistí, že konkrétní orgán pochybil, je v jeho pravomoci vyzvat jej k nápravě. Když se tak nestane, umožňuje mu zákon jako nejvyšší sankci zveřejnění případu.

Reklama

Související články

Ombudsman Varvařovský skládá funkci

Ombudsman Pavel Varvařovský skončí k 20. prosinci ve funkci. Potvrdila to jeho mluvčí Iva Hrazdílková s tím, že důvody rezignace uvádět nehodlá. Varvařovský...

Výběr článků

Načítám