Hlavní obsah

Senát by mohl přidat Šabatovou mezi kandidáty na ombudsmana

Právo, tin

Do hry o příštího ombudsmana kromě kandidátů, které chce navrhnout prezident Miloš Zeman, zřejmě vstoupí i Anna Šabatová. Ta byla zástupkyní ombudsmana v letech 2001–2007. Zeman v ČT uvedl, že na funkci ochránce lidských práv navrhne dosavadního zástupce ombudsmana Stanislava Křečka (exposlanec ČSSD) a bývalého šéfa Legislativní rady vlády Pavla Zářeckého.

Foto: Petr Horník, Právo

Anna Šabatová

Článek

Nyní musí své dva kandidáty navrhnout Senát, kde má většinu soc. dem. A podle Jiřího Dienstbiera se výběr Senátu nemusí shodovat s prezidentovým.

„Beru to tak, že toto je nominace prezidenta. Nechci tu debatu nijak předjímat, ale osobně si umím představit i jiná jména než ta, která navrhoval prezident. Aby mohla Sněmovna volit ze čtyř kandidátů. Umím si představit například Annu Šabatovou,“ podotkl pro Právo Dienstbier.

Šabatová by se o úřad ucházela. „Jako odpověď na neformální otázku říkám ano,“ řekla Právu.

Podle senátora ČSSD Marcela Chládka by ale nakonec klub soc. dem. mohl navrhnout i někoho ze dvojice nominované Zemanem. „Všechna tři jména (Křeček, Zářecký, Šabatová) jsou kvalitními kandidáty a každý z nich by se mohl této role zhostit,“ uvedl pro Právo Chládek.

I šéf senátorů ODS Jaroslav Kubera Zemana za výběr kandidátů pochválil. „Prezident tentokrát volil dobře. Se Zářeckým by naši senátoři neměli problém, a co se týče Stanislava Křečka, je to sice sociální demokrat a měli jsme s ním tisíce sporů, ale je evidentní, že se v problematice orientuje a má zkušenosti,“ řekl Kubera.

Zářecký se teprve rozhodne, zda by nominaci přijal. „Samozřejmě je pro mě velmi potěšující, že o mně pan prezident uvažuje. Roli ale hraje spousta věcí, které musím zvážit,“ uvedl Zářecký, který je nyní členem Legislativní rady vlády. Křeček už dřív řekl, že by případnou kandidaturu přijal.

Na funkci veřejného ochránce rezignoval před Vánoci Pavel Varvařovský. Poslanci budou volit nového ombudsmana zřejmě příští měsíc.

Reklama

Související témata:

Související články

Ombudsman Varvařovský skládá funkci

Ombudsman Pavel Varvařovský skončí k 20. prosinci ve funkci. Potvrdila to jeho mluvčí Iva Hrazdílková s tím, že důvody rezignace uvádět nehodlá. Varvařovský...

Výběr článků

Načítám