Hlavní obsah

Zeman: Buďme k Sobotkovým chybám shovívaví, teprve se učí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Za chybu označil ve středu prezident Miloš Zeman úterní výrok premiéra Bohuslava Sobotky, který prohlásil, že Česko nevolá po posílení vojenské přítomnosti NATO v Evropě. Zároveň si do něj rýpl narážkou, že se zahraniční politiku teprve učí, a tak dělá chyby.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka

Článek

"Já bych byl k panu premiérovi shovívavý. On se v životě nezabýval zahraniční politikou, takže se ji musí teprve učit. A každý, kdo se učí, dělá chyby," řekl Zeman českým novinářům ve Varšavě, kde se účastní oslav 25. výročí prvních částečně svobodných voleb, které vedly k pádu komunismu v Polsku.

Ostře kriticky se k premiérovým slovům postavili koaliční lidovci, kteří je označili za nezodpovědné. [celá zpráva]

Sám Zeman považuje avizované posílení americké vojenské přítomnosti za symbolické. "To jsou především stovky výsadkářů – a symbolické navýšení není nic, co by mně vadilo," uvedl prezident.

Sobotka: ČR přítomnost vojáků NATO nepotřebuje

Sobotka v úterý uvedl, že Česká republika nevolá po posílení vojenské přítomnosti Severoatlantické aliance v Evropě, země nic takového s ohledem na současnou bezpečnostní situaci nepotřebuje. Premiér tak reagoval na prohlášení amerického prezidenta Baracka Obamy, že Spojené státy posílí svou vojenskou přítomnost v Evropě.

Obama po setkání se svým polským protějškem Bronislawem Komorowským ve Varšavě v úterý prohlásil, že USA v rámci přehodnocení svých vojenských aktivit v reakci na "nové bezpečnostní výzvy" pošlou na evropský kontinent více vojáků i vybavení. Obama, který žádá Kongres, aby pro tyto aktivity schválil jednu miliardu dolarů (asi 20 miliard Kč), se posílením vojenské přítomnosti v Evropě snaží zmírnit obavy amerických spojenců NATO po znepokojivých ruských krocích vůči Ukrajině.

Sobotka připustil, že některé evropské země, včetně Polska nebo pobaltských zemí, se obracejí na NATO, aby byla zvýšena vojenská přítomnost na kontinentu, Česko ale podle něj nic takového nepotřebuje. "Já myslím, že taková přítomnost má logiku jen v návaznosti na bezpečnostní situaci," podotkl s tím, že ta česká to nevyžaduje.

"Česká republika tedy nebude patřit a nepatří mezi země, které by volaly po posílení vojenské přítomnosti jednotek NATO v Evropě," řekl Sobotka českým novinářům. Ministerský předseda je přitom přesvědčen, že zvyšování počtu aliančních jednotek v Evropě ještě řadu let nemusí být na pořadu dne. Závisí to podle něj na vývoji bezpečnostní situace.

Reklama

Související články

USA posílí v Evropě své ozbrojené síly

USA přehodnotí své vojenské aktivity v Evropě a zvýší vojenskou přítomnost na kontinentu. Uvedl to v úterý Bílý dům s tím, že jde o reakci na nové bezpečnostní...

Zeman se ve Varšavě setkal s Obamou

Prezident Miloš Zeman se v úterý v polském hlavním městě Varšavě po boku dalších hlav evropských zemí setkal s prezidentem Spojených států Barackem Obamou. Po...

Výběr článků

Načítám