Hlavní obsah

Zelení a piráti podali stížnost na výsledky eurovoleb, chtějí zrušit hranici pěti procent

• Aktualizováno

Strana zelených a česká pirátská strana v pátek podaly u Nejvyššího správního soudu (NSS) stížnosti na výsledky nedávných voleb do Evropského parlamentu. Napadají v nich pětiprocentní hranici nutnou pro zisk mandátů. Piráti navíc žádají i vydání předběžného opatření, které by zabránilo Státní volební komisi vydat některým europoslancům potvrzení o zvolení.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Volební místnost v Mladé Boleslavi

Článek

Podle Mikuláše Ferjenčíka z mediálního odboru České pirátské strany stížnost argumentuje především tím, že neexistuje legitimní důvod pro to, aby pro vstup do Evropského parlamentu platila pětiprocentní hranice. Podle Ferjenčíka nelze uplatnit argument, že by zvolení zástupců více stran znamenalo nestabilitu.

"Evropský parlament nesestavuje vládu. Navíc někteří čeští poslanci z různých stran skončí v Evropském parlamentu ve stejné frakci. A počet frakcí je dlouhodobě stabilní," řekl Ferjenčík.

Strana získala 4,78 procenta hlasů. Stížnost za piráty podává jak samotná strana, tak lídr kandidátky Ivan Bartoš. Piráti původně chtěli dát stížnost přímo k Ústavnímu soudu. Podle Ferjenčíka předpokládají, že NSS jejich podání Ústavnímu soudu předá.

Zelení poukazují na nerovnost hlasů

Také zelení by rádi věc dotáhli až k Ústavnímu soudu. Tento týden uvedli, že budou ve stížnosti argumentovat především tím, že díky získaným hlasům mají nárok na jednoho europoslance.

"Zatímco zhruba 50 000 hlasů stačilo ke zvolení jednoho lidoveckého europoslance, ani 57 000 hlasů voličů zelených nestačilo k tomu, aby jejich zástupce usedl v Evropském parlamentu," uvedl předseda zelených Ondřej Liška. Zelení získali 3,77 procenta hlasů.

Výsledek voleb bylo možné zpochybnit do pátečních 16:00. Vedle stížností obou stran soud eviduje ještě 13 podnětů od fyzických osob. „V této fázi řízení NSS komunikuje s účastníky řízení, vyzývá je k případnému odstranění vad návrhu, poučuje je o složení volebního senátu a shromažďuje nezbytné podklady pro rozhodování. Jednání volebního senátu bude probíhat. Nejbližší jednání sedmičlenného volebního senátu se uskuteční 11. června 2014,“ řekla vedoucí kanceláře předsedy NSS Petra Lavická.

Reklama

Výběr článků

Načítám