Hlavní obsah

Poslanci se štěkali kvůli krácení platů politiků. Za kumulaci funkcí budou mít míň peněz

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Ve Sněmovně bylo v úterý odpoledne dusno. Poslanci se hádali kvůli tomu, jestli se mají krátit platy starostům a zastupitelům obcí a krajů, kteří zároveň sedí v Parlamentu nebo ve vládě. Návrh má zamezit kumulaci funkcí. Předloha nakonec i přes nesouhlas Senátu prošla, teď ji dostane na stůl prezident Miloš Zeman.

Jan Birke a Vojtěch Pikal na jednání poslanecké sněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

Mzda placených zastupitelů obcí a krajů, kteří jsou zároveň poslanci, senátory a ministry, by se měla snížit na 40 procent. Navrhli to poslanci ANO a Pirátů. Předlohu už Sněmovna jednou schválila, jenže ji vetoval Senát, a poslanci tak museli hlasovat znovu. K přehlasování senátního veta je potřeba 101 poslanců.

Pro to, aby se platy krátily, nakonec hlasovalo 118 poslanců z řad ANO, Pirátů, SPD, části ČSSD a KSČM. Proti bylo 32 poslanců z ODS, lidovců a část sociálních demokratů. Většina poslanců TOP 09 a hnutí STAN se zdržela.

Hlasování předcházela vyostřená diskuze. Poslankyně a hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (ANO) předlohu hájila s tím, že peníze zůstanou v rozpočtech měst, obcí a krajů, které je budou moci použít na své projekty.

Jeden politik nemá právo brát dva platy
Jakub Michálek (Piráti)

„To projednávání provázely ve Sněmovně i v Senátu velké emoce. Chápu to, protože se to týká nás, asi 40 poslanců, kteří kumulují odměny. Měli bychom všichni vyslat signál všem občanům, že podporujeme odměnu za poctivě vykonanou práci politiků,“ hájila na plénu.

„Iniciovali jsme tuto úpravu, aby v tom byl systém. Jeden politik nemá právo brát dva platy. Je správné, aby tady byla nějaká pravidla,“ prohlásil šéf pirátských poslanců Jakub Michálek.

Proti tomu se postavil šéf senátorů ODS Miloš Vystrčil. Argumentoval tím, že podle posledního průzkumu agentury STEM obecním zastupitelům věří 66 procent lidí, zatímco Poslanecké sněmovně kolem 30 procent.

„Jsme v situaci, kdy ti, co se těší nejmenší důvěře, říkají těm, co se těší největší důvěře, jaké peníze mají brát a kdy se jich mají nebo nemají vzdát. Připadá mi to paradoxní a nesmyslné. Občané nejvíce věří komunálním politikům,“ hřímal Vystrčil. Návrh podle něj nemá žádnou logiku a kumulaci funkcí nezabrání.

Birke: Starosta je 24hodin online

Proti návrhu se vyslovil i poslanec a starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD). „Voliči vědí devět let, že pobírám dva platy. Voliči si přejí, abych byl jejich zástupcem v Poslanecké sněmovně. Starostové jsou na telefonu 24 hodin denně. Ve tři ráno musíte řešit nějaký problém,“ prohlásil Birke.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Birke (ČSSD)

„Starostové menších obcí jsou na všechno sami jen s účetní. A těmhle lidem chcete sebrat plat. Že vám není hanba. Je to špatnost,“ dodal Birke. Podle něj je zákon navíc nefér, protože ve Sněmovně sedí například řada lékařů, kteří vykonávají také dvě zaměstnání, a plat se jim krátit nebude.

Atmosféra se vyhrotila po uveřejnění příspěvku na Facebooku, který napsal pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík. „Víte, že poslanec Birke (ČSSD) bere dva platy? Prý to vědí všichni,” napsal na sociální síť. Birke na plénu tento status přečetl a obořil se na Fejrenčíka: „Jste normální, pane kolego? Útočíte na ty nejnižší pudy,” hřímal.

Plat starostů a primátorů se liší podle velikosti měst a městských částí, které vedou. Částky se pohybují mezi 39 tisíc korun do 111 300 korun. Hejtmani pobírají přibližně mezi 117 200 a 128 900 korunami. Základní plat poslance a senátora bez příplatků a náhrad činí 82 400 korun.

Záznam: Jednání poslanecké sněmovny 24.9. 2019Video: psp.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám