Hlavní obsah

Zdravotníci dostanou odměny 75 000 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kabinet schválil odměny pro zdravotníky i pracovníky v sociálních službách. Pro zdravotníky je vyčleněno 12 miliard korun a zdravotníci v nemocnicích dostanou podle ministra zdravotnictví Jana Blatného každý 75 000 korun. Půjde o odměny za letošní rok. Zaměstnanci v sociálních službách dostanou 15 až 50 tisíc korun.

Ministr Blatný oznámil odměny pro zdravotníkyVideo: ČTK

 
Článek

Zdravotníkům byla slíbena odměna za podzimní vlnu pandemie. Sliboval ji například i premiér Andrej Babiš za období říjen až prosince. Dnes Blatný řekl, že zdravotníci dostanou odměny za letošní rok a budou stejně vysoké jako za rok loňský, tedy 75 000 korun.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný v prosinci sliboval, že odměny za podzim budou vyplaceny letos v prvním čtvrtletí, v pondělí řekl, že by peníze měly přijít v dubnové výplatě.

Babiš: Odměna pro zdravotníky by mohla být podobná jako za jaro

Koronavirus

Vláda v pondělí schválila vypsání dotačního programu, z něhož se peníze vyplatí.

„Děkujeme vám za to, s jakým nasazením pracujete. Mimořádné odměny jsou to nejmenší, co pro vás můžeme udělat,” uvedla Schillerová.

Zdravotníci by měli dostat 75 tisíc korun hrubého. Ministr Blatný totiž dříve uvedl, že by odměny měly být srovnatelné s odměnami za loňském jaro, kdy to bylo právě 75 000 korun. Nezdravotničtí pracovníci by mohli dostat zhruba 30 tisíc korun. Zaměstnanci v sociálních službách pak mezi 15 až 50 tisíc korun.

Nejvíce, tedy 50 tisíc korun, by měli dostat pracovníci domovů pro seniory, postižené či se zvláštním režimem, stacionářů, pečovatelské a odlehčovací služby, chráněného bydlení a osobní asistence, kteří se o klienty přímo starají. Peníze by mělo obdržet celkem 59 300 zaměstnanců.

Foto: Jiří Motloch, Právo

Očkování seniorů z městské části Brno-Židenice

Ostatní personál v zařízeních by měl mít 30 000 korun. Podle ministerstva je to asi 24 800 lidí. V dalších sociálních službách by asi 17 400 lidí, kteří přímo pracují s potřebnými, mohlo dostat.

Aktuálně je situace v nemocnicích kritická. Hospitalizovaných je téměř osm tisíc lidí s koronavirem, z nich přes 1700 je ve vážném stavu. Docházejí také lůžka a chybí i personál.

Vláda prodloužila termín pro podání daňových přiznání

Domácí

Vláda tak již minulý týden rozhodla o pracovní povinnosti pro ambulantní speciality a pro část studentů vysokých a středních škol. Povolat je mohou hejtmani a primátor Prahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám