Hlavní obsah

Zbrojní průkaz střelce z Brodu byl neplatný, tvrdí lékař. Policie nesouhlasí

Aktualizováno

Zbrojní průkaz Zdeňka Kováře, který v úterý zastřelil v Uherském Brodě osm lidí, byl podle jeho ošetřujícího lékaře Romana Kouši neplatný. Lékař to v pátek ráno uvedl ve vysílání České televize. Policisté s jeho tvrzením nesouhlasí, podle jejich informací platil Kovářovi původní průkaz, o jehož prodloužení požádal.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Policie u restaurace Družba

Článek

Střelec byl držitelem zbrojního průkazu od roku 2000, letos požádal o jeho prodloužení. Lékař mu jej vydal, následně se však objevily skutečnosti, kvůli nimž si policisté vyžádali opětovné vyšetření, k němuž však již nedošlo. Proti prodloužení platnosti průkazu měli protestovat mužovi příbuzní, kteří upozorňovali na jeho údajnou psychickou labilitu.

„To potvrzení jsem mu vydal, ale toto potvrzení bylo zastaveno čili bylo neplatné,“ uvedl v pátek Kouša. Tragická střelba se podle něj stala v době, kdy muž neměl platný zbrojní průkaz.

S tím však nesouhlasí krajský policejní mluvčí Pavel Benedikt Stránský. Přestože muž požádal o prodloužení průkazu a bylo s ním zahájeno řízení, jeho původní zbrojní pas stále platil. „A to až do dubna 2015. Muž jen v zákonné lhůtě požádal o prodloužení,“ řekl Stránský.

K opakované prohlídce již nedorazil

Podle krajského policejního ředitele Jaromíra Tkadlečka si muž letos 19. ledna podal žádost o prodloužení průkazu. Doložil ji lékařským posudkem, podle něhož byl zdravotně způsobilý s jediným omezením – brýlemi. Jelikož byl muž do té doby bezúhonný, bylo rozhodnuto o prodloužení průkazu, který si ale již nepřevzal.

Na začátku února se však situace změnila.

„Na základě podnětu policejního oddělení Uherský Brod bylo kontaktováno naše specializované pracoviště. Získali jsme poznatky, na základě kterých jsme z naší iniciativy začali komunikovat s psychiatrem a ošetřujícím lékařem. Jmenovaný byl poté příslušnými lékaři vyzván, aby se dostavil na opětovné lékařské vyšetření. Příslušné podklady od lékařů jsme obdrželi 17. února a 18. února jsme jmenovanému zaslali dopis, který byl doručen 20. února, aby se znovu dostavil k lékařské prohlídce a dodal nový posudek. Toto už se nikdy nestane,“ uvedl Tkadleček.

Chovanec: O průkaz by patrně přišel

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) již dříve uvedl, že sice nemůže předjímat výsledky, ale pravděpodobně by na konci řízení měl být muži zbrojní průkaz odebrán. Podle něj průkaz nešlo odebrat ihned, protože pro to nebyly splněny zákonné podmínky.

Policie v restauraci Družba našla revolver Alfa vzor 820 a samonabíjecí pistoli CZ 75B. Zbraně patřily útočníkovi, obě měl legálně. Muž poté, co zastřelil sedm mužů a jednu ženu, namířil zbraň také proti sobě.

Reklama

Výběr článků

Načítám