Hlavní obsah

Zavřené hotely lyžaře neodradily. Někteří přijeli s obytnými vozy

Právo, Novinky, Vladislav Prouza

Lyžaři o prvním lyžařském víkendu vlekaře překvapili. Svahy hoblovalo víc lidí než mnozí provozovatelé zhruba třicítky otevřených skiareálů čekali, byť jich podle asociace horských středisek byla jen asi čtvrtina oproti běžným časům. Na zavřené hotely někteří lyžaři reagovali tím, že přijeli v obytných vozech. Většina z celkem asi 130 lyžařských středisek Česka zatím šetří zásoby technického sněhu na zimní svátky.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Lyžařů přijelo do Horní Malé Úpy víc, než vlekaři čekali.

Článek

„Očekávali jsme buďto optimálně plné, nebo prázdné sjezdovky. Nic mezi. Vyšla první verze. Přispělo k tomu od jednoho tisíce metrů nádherné inverzní počasí,“ popsal sobotní lyžovačku v krkonošské Horní Malé Úpě ředitel společnosti SKIMU Martin Buček.

Přispělo k tomu od jednoho tisíce metrů nádherné inverzní počasí

Jízdu po skoro tisícimetrové bílé nudli technického sněhu si mezi holými stráněmi v Horní Malé Úpě užívali lyžaři, sáňkaři a bobisté. Občerstvení na venkovní terase restaurace zajišťovalo výdejní okénko. „Během víkendu se tady vystřídala možná tisícovka lidí.

Polské turisty od hranic vraceli

Mohlo jich být více. Poláky přes hranici za turistikou nepustili. Na svahu nebyl jediný,“ přiblížil Buček. „Nebyli ani v Peci pod Sněžkou,“ doplnili policisté mající krkonošská střediska pod kontrolou.

O lyžování v Beskydech je obrovský zájem

Cestování

Opatření českého ministerstva zdravotnictví od pátku 18. prosince nedovolují rizikovým Polákům, jichž se aktuálně nakazí covidem na 12 tisíc denně, vstup do Česka za účelem turistiky. Polští návštěvníci českých skiareálů musejí mít negativní PCR test. „Poláci u nás tvoří podstatnou část klientely,“ posteskl si Buček.

Policisté vrátili od bývalé celnice v Horní Malé Úpě mnoho polských turistů. „Zaměřujeme se hlavně na vozy lyžařů, což není těžké poznat,“ upřesnila policejní hlídka.

Kontrolou neprojela ani posádka polského osobáku, která si chtěla zkrátit cestu do příhraničních lázní Duszniky Zdrój. „Hlídkovali od sedmé ráno. Jenom za sobotní dopoledne obrátili možná třicítku aut. Kšefty byly jenom díky Čechům, kteří nemohli v auty zaplněné Malé Úpě zaparkovat,“ povzdychl si provozovatel parkoviště, jenž na polské straně vybírá dvě stovky za den.

Ředitel Asociace horských středisek Libor Knot řekl v pondělí agentuře ČTK, že návštěvnost ve skiareálech se pohybovala mezi 20 a 30 procenty obvyklé kapacity.

Opatření proti nákaze, dohodnutá s hygieniky, splnily skiareály, jichž nejvíc bylo v provozu v Jeseníkách a Krkonoších, bezezbytku. Lyžařům nedělalo problém se novinkám covidové sezony přizpůsobit. Koridory před nástupními stanicemi vleků a lanovek sice připomínaly bludiště, nicméně ani nejmenší lyžaře labyrint oplůtků nezmátl.

Když nemůžeme dostat postel tady, tak si ji sem přivezeme
lyžaři

Nuceně zavřené hotely a penziony, které tvoří se skiareály spojené nádoby, řešili někteří turisté ubytováním v obytných vozech. Těch se nahromadilo na horských parkovištích nebývalé množství.

„Vyjde to spolu s půjčením laciněji než noc v hotelu. Když nemůžeme dostat postel tady, tak si ji sem přivezeme,“ libovala si rodinka z Moravy.

Lyžařská sezona začala, otevírá zlomek areálů

Domácí

Obavy vlekařů budí reálná hrozba pátého stupně protiepidemického systému, což by znamenalo přerušení provozu skiareálů na neurčito. „To by byla skutečná katastrofa,“ podotkl Buček.

Vláda o tom bude rozhodovat ve středu, ke zpřísnění opatření by mohlo dojít od pátku.

Opatření se zpřísní od 25. prosince, navrhne Blatný

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám