Hlavní obsah

Zásoby po tornádu budou směřovat na další humanitární využití

Brno

Práce na obnově tornádem postižených obcí na jižní Moravě se překlopily do další kapitoly. Lidé i obce na Hodonínsku a Břeclavsku se totiž budou muset po měsíci od katastrofy obejít bez pomoci hasičů.

Foto: ČTK

Zásoby zboží na pomoc po zásahu tornáda zůstávají ve skladech.

Článek

Kraj a obce budou také kromě obnovy řešit i nečekaný problém – ve skladech se totiž shromáždilo tolik věcí, že všechny nebudou moci být využity.

„V dalších dnech budeme řešit, co s velkými sklady, ať už v Břeclavi, nebo Hodoníně, kde je obrovské množství zásob,“ prohlásil hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

„Tyto sklady jsou stále otevřené, ale ukazuje se, že je zde mnohem více věcí, než je a bude reálně potřeba. Budeme tuto problematiku řešit s různými organizacemi, které by je mohly převzít k dalšímu humanitárnímu využití,” dodal Grolich.

Policie natočila dronem cestu ničivého tornáda

Domácí

Podle kraje by potíže s dodávkami energií, tedy elektřiny a plynu, měly být vyřešeny do konce července.

„Samozřejmě jde o to, aby byly nejdříve funkční přípojky ke standardním domácnostem, a teprve pak by se řešily i další objekty, v místech je například spousta vinných sklepů a podobně,“ řekl hejtman.

Ve čtvrtek opustily území zdevastované tornádem poslední dvě desítky hasičů.

Ti ještě dokončovali stěhování zázemí krizového štábu v Mikulčicích. Před jejich prací, stejně jako dalších složek Integrovaného záchranného systému (IZS), smekl hejtman pomyslný klobouk.

„Je potřeba jim všem poděkovat. Musím říct, že zde od prvních minut složky IZS fungovaly naprosto skvěle a bezchybně. Pokud tady byl na někoho absolutní spoleh, tak právě na ně,“ zdůraznil Grolich.

Dotaci můžou získat i lidé, kterým tornádo poškodilo rozestavěný dům

Domácí

„Spolupráce všech složek IZS a dalších organizací při řešení této mimořádné situace byla opravdu příkladná. Myslím si, že je to velmi důležitý signál pro všechny občany České republiky,“ konstatoval ředitel hasičů Vladimír Vlček.

Policie i nadále bude dohlížet na klid v celé zasažené oblasti.

„Se starosty obcí jsme se dnes domluvili na konkrétním nasazení sil a prostředků v jednotlivých obcích. Policisté zde budou i nadále hlídkovat i přes noc, aby zde zajistili veřejný pořádek a ochranu majetku. Stavebního materiálu se do těchto míst naváží přece jen velké množství,“ odůvodnil přítomnost policejních hlídek krajský ředitel Leoš Tržil.

Kraj také oznámil, že na jeho účtech se sešlo více jak 93 milionů korun na pomoc po tornádu.

Hasiči dokončují demolice po tornádu, pak z Moravy odjedou

Domácí

„Velké díky všem. Pomoc a sounáležitost krajů, měst, obcí, firem, neziskových organizací, spolků a jednotlivců nejen od nás, ale i ze zahraničí, s lidmi v zasažených oblastech je neskutečná,” uvedl Grolich.

„Lidé tam během několika málo minut přišli o střechu nad hlavou nebo své blízké. Teď je čeká dlouhá cesta, než dají své domovy do pořádku, ale tu jim pomůže zkrátit právě peněžitá pomoc od dárců,“ dodal Grolich.

V oblasti i nadále platí stav nebezpečí až do 23. 8. Jeho trvání má pomoci při likvidačních pracích i dokončování oprav nejpotřebnější infrastruktury.

Reklama

Výběr článků

Načítám