Hlavní obsah

Zaorálkův náměstek Jindrák končí. Mohl by na Slovensku nastoupit za Klausovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náměstek ministra zahraničí Rudolf Jindrák skončí v řádu týdnů na své pozici. V úterý to uvedla mluvčí Černínského paláce Michaela Lagronová. Zkušený kariérní diplomat by se podle tvrzení serveru lidovky.cz měl na konci roku stát velvyslancem na Slovensku, kde by měl nahradit bývalou první dámu Livii Klausovou. Ta kvůli platnosti služebního zákona, který omezuje výkon státní služby nad 70 let, musí ve funkci skončit. Jindrák odchod z vedení ministerstva ani svou budoucnost nechtěl komentovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rudolf Jindrák

Článek

Podle Lagronové odchází bývalý dlouholetý velvyslanec v Německu po vzájemné dohodě s ministrem Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) a nyní se jedná o jeho dalším působení ve službách státu.

Podle Lidových novin odchází Jindrák kvůli frustraci z personální politiky ministerstva, kam v poslední době přišla řada lidí spojených s ČSSD. V následujících týdnech má zamířit na Úřad vlády, kde bude dělat poradce premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) pro zahraniční politiku.

Na konci roku by měl podle serveru přejít do Bratislavy na post velvyslance místo Klausové. Ta musí na ambasádě skončit kvůli služebnímu zákonu, který omezuje výkon státní služby na 70 let. Manželce exprezidenta Václava Klause je 71 let.

Chystaný odchod Jindráka z místa náměstka ministra zahraničí na jinou pozici a poté do zahraničí potvrdily ČTK i zdroje z diplomacie.

"Pan náměstek Jindrák bude bezpochyby pokračovat na místě, které odpovídá jeho vysoké erudici a schopnostem, které má," uvedl k tomu v úterý v Bruselu Zaorálek. Na otázku, zda zkušený diplomat vystřídá Klausovou na postu velvyslance na Slovensku, ministr reagoval slovy, že je stále více možností a vše nezáleží jen na něm, ale také na dohodě.

Záleží i na Zemanovi

Jmenování velvyslanců totiž závisí na dohodě s prezidentem Milošem Zemanem, který právě Klausovou do Bratislavy přes odpor dřívějšího šéfa diplomacie Karla Schwarzenberga (TOP 09) prosadil. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček nechtěl údajný odchod Jindráka na Slovensko komentovat. Připustil pouze, že prezident má s Klausovou naplánovanou schůzku.

Jednapadesátiletý Jindrák působil v letech 2006 až 2014 jako velvyslanec v Berlíně. Předtím vedl ambasády ve Vídni a v Budapešti. Jako náměstek řídil sekci konzulární a právní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám