Hlavní obsah

Zaorálkovo ministerstvo musí opustit desítky diplomatů, i ten nejzkušenější

– Praha
Právo, rsk

O krok blíž k nedobrovolnému konci se ocitlo několik desítek kariérních diplomatů, kteří se v létě budou vracet z ciziny. Navíc se v kuloárech ministerstva spekuluje o tom, že brzy skončí i nejzkušenější diplomat ve vedení resortu, náměstek Rudolf Jindrák (61).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Náměstek ministra zahraničí Rudolf Jindrák

Článek

Někdejší dlouholetý ambasador v Německu by přitom ve funkci skončil ani ne po roce, náměstkem se stal loni 25. srpna. Právo minulý týden proto oslovilo s dotazem, zda je pravda, že má Jindrák funkci opustit, ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD).

„Náměstek Jindrák bude určitě dělat práci, která odpovídá jeho mimořádným zkušenostem a erudici. To garantuji,“ odpověděl.

Jindrák se vyjádřit nechtěl. Na ministerstvu pracuje od roku 1986, řídí sekci právní a konzulární a jako náměstek pro bilaterální vztahy působil i v letech 2001–2004.

Velvyslanectví v Berlíně vedl v letech 2006–2014, poté ho vystřídal někdejší ministr v Rusnokově vládě a později i poslanec KDU-ČSL Tomáš Podivínský.

Nejsou peníze

Resort financí podle informací Práva minulý týden zamítl žádost ministerstva zahraničí, které chtělo víc peněz, aby mohlo vytvořit stovku nových míst.

Vzhledem k tomu, že tato možnost padla, znamená to, že nebude místo pro zhruba třicet kmenových diplomatů, jejichž místa jsou obsazena lidmi, kteří se na MZV v posledních měsících dostali mimo výběrová řízení.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v pátek řekl Právu, že případné zvyšování výdajů je třeba řešit při debatách o rozpočtu.

Jak Právo informovalo už na začátku května, pokud navrátilci do půl roku nenajdou uplatnění, budou muset podle služebního zákona, který začne naplno platit od 1. července, na ministerstvu skončit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám