Hlavní obsah

Žalujte Klause pro velezradu, vyzval podnikatel Janeček senátory

Novinky, jas

Podnikatel a aktivista v boji proti korupci Karel Janeček se v otevřeném dopise obrátil na senátory s výzvou, aby podali žalobu na prezidenta Václava Klause pro velezradu. Důvodem je Klausova novoroční amnestie, díky níž se zastavuje stíhání řady kontroverzních ekonomických kauz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podnikatel Karel Janeček

Článek

"Téměř každý den se objevují stále další a další informace, jaká trestní stíhání pachatelů nejzávažnějších hospodářských trestných činů mají být na základě amnestie zastavena. To v nás vyvolává důvodné podezření, že zvláště rozhodnutí o čl. II této amnestie pravděpodobně nebylo náhodné, ba naopak, že mohlo jít o předem připravovaný úmysl," uvádí Janeček v dopise a dodává, že ani "prezident nemá stát nad právem".

"Proto na vás apeluji, abyste jednali v Senátu o podání žaloby na prezidenta republiky Václava Klause pro velezradu dle čl. 65 Ústavy ČR," vyzývá zakladatel Nadačního fondu proti korupci (NFPK) senátory.

"Právní řád definuje velezradu jako jednání prezidenta 'směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu'. Trestem může být ztráta prezidentského úřadu a způsobilosti znovu jej nabýt," uvedl v odůvodnění a připomněl, že skupina senátorů se již na ÚS obrátila kvůli zrušení části amnestie.

Klaus musí nést odpovědnost

Janeček upozornil, že nestačí Klausův čin morálně odsoudit, ale je třeba dát mu i právní klasifikaci. "Prezident republiky je z výkonu své funkce dle Ústavy neodpovědný s výjimkou právě případů, kdy se dopustí jednání, které směřuje proti základním hodnotám demokratického řádu České republiky. A právě proto by měl prezident republiky nést za svůj čin plnou odpovědnost," stojí v dopise, přičemž Janeček poukazuje i na razantní vstup prezidenta do kampaně před přímou volbou hlavy státu, který nutí pokládat si další otázky stran vyšetřování ekonomických kauz v posledních 20 letech.

"A ani nyní nebude dán spravedlnosti volný průchod," obává se podnikatel, který text petice zveřejnil na internetových stránkách klausovavelezrada.cz. Po 19. hodině se počet podepsaných blížil 11 tisícům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám