Hlavní obsah

Senátoři navrhli zrušit část amnestie, Dernerová mluví o morální genocidě

Novinky, val
Aktualizováno

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) podala v pondělí k Ústavnímu soudu návrh 30 senátorů na zrušení části amnestie. Jedná se o druhý článek, na jehož základě byla zastavena trestní stíhání se sazbou do deseti let vězení, která trvala déle než osm let. Mezi navrhovateli je i senátorka Alena Dernerová, která v rádiu Impuls označila amnestii za morální genocidu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Senátorka Gajdůšková u Ústavního soudu.

Článek

„Dovoláváme se té nejvyšší právní autority v České republice, abychom vrátili občanům této země alespoň ten základní pocit spravedlnosti a víru v právní řád,“ uvedla Gajdůšková.

Podle ní právě kritizovaná část amnestie způsobila "do nebe volající" nespravedlnost, a to zejména obětem hospodářské trestné činnosti. „Pokud bychom se neozvali, tak tito lidé by měli mizivé procento naděje toho, že se domohou odškodnění,“ uvedla.

Dodala, že amnestie, tak jak ji formuloval prezident Václav Klaus, narušuje dělbu moci v zemi. Odpovědnost za ni podle ní nese kromě prezidenta i premiér Petr Nečas (ODS) a jeho vláda.

Dernerová hovoří o morální genocidě

Stížnost podle ní směřuje prioritně ke zrušení druhého článku. Uznala, že právě to může být právně složité, přála by si tedy, aby alespoň zazněl výrok Ústavního soudu, že tento článek není v souladu s Ústavou.

Senátorka Alena Dernerová (bezpartijní za Severočeši.cz), která je jednou ze skupiny senátorů navrhujících zrušení druhého článku, zvolila na rádiu Impuls velmi ostrá slova ke kritice amnestie. „Je pravda, že se jednalo o genocidu, ale když to úplně třeba ne kulantně přirovnám, tak by se dalo říci, že u nás nyní běží genocida morální. Protože kolik lidí bylo poškozeno a je jim vlastně ubráno právo na spravedlivý proces?“ uvedla.

Genocidou se označuje vyvražďování části populace na základě některého z jejích rysů, například národnosti, rasy nebo náboženství. Vyvražďování je úmyslné a systematické. Často se týká národa, který je považován za méněcenný. Genocidu prováděli například Turci na Arménech, mluví se o ní v souvislosti s chováním Německa během druhé světové války vůči Židům a slovanským národům. Za genocidu se považuje i likvidace Tutssiů Hutuy v rámci rwandského konfliktu v roce 1994.

Není jisté, zda soud bude věc projednávat

Zatím není jisté, zda se vůbec Ústavní soud bude návrhem věcně zabývat. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský totiž o víkendu na FTV Prima uvedl, že soudci budou muset nejprve vyhodnotit, zda amnestii vůbec mohou přezkoumávat. "Tedy jestli je vůbec možné, aby skupina senátorů podala návrh na přezkoumání amnestie prezidenta republiky," řekl Rychetský.

Reklama

Výběr článků

Načítám