Hlavní obsah

Zakažme kouření na veřejnosti, navrhuje Okamurův Úsvit

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lídři politických stran z Ústeckého kraje ve čtvrtek večer řešili v debatě ČT otázku zpřísnění protikuřáckých pravidel, které prosazuje EU. David Kádner, lídr hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, se nebrání tomu, aby se kouření na veřejnosti zakázalo.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jaroslav Foldyna (ČSSD)

Článek

Evropský parlament posvětil směrnici, podle které by se na cigaretových krabičkách mělo nově objevit varování před dopady kouření zabírající 65 procent obalu. Navíc mají být po čase zakázány cigarety s příchutí, třeba mentolové. Lídr kandidátky hnutí Úsvit a exposlanec Věcí veřejných David Kádner v této souvislosti vyslovil názor, že zákaz kouření by měl být věcí provozovatelů restaurací.

Další postup by podle něj měl být záležitostí referenda, zda lidé mohou kouřit na veřejných prostranstvích nebo nikoliv. Kádner má v tomto směru jasný názor. Na veřejných prostranstvích by se podle něj nemělo kouřit, aby mladí lidé neměli negativní příklad. „Nevadilo by mi, kdyby se plošně, na veřejnosti, zakázalo kouření,“ řekl za potlesku diváků televizní debaty.

Nemůžeme dělat žádné represivní akce, ty podpoří černý trh.
Miroslav Toman

Lídr kandidátky hnutí ANO 2011 Richard Brabec poukázal na oběti kouření. Podotkl, že směrnice schválená evropským parlamentem je jen kompromisem, kdy zafungovala tabáková lobby.

Jednička kandidátky ČSSD Jaroslav Foldyna se vyjádřil v tom směru, aby zdravotní pojišťovny zohledňovaly, zda je pacient kuřák nebo ne. Hovořil v této souvislosti o sankcích. „Samozřejmě, je to velmi tvrdá akce,“ podotkl. Gabriela Hubáčková, kterou vyslali komunisté do čela volebního pelotonu, se vyslovila pro zákaz kouření v restauracích.

Lídr Strany práv občanů - zemanovci v Ústeckém kraji, ministr zemědělství v demisi Miroslav Toman považuje za důležitější prevenci před represí. „Nemůžeme dělat žádné represivní akce, ty podpoří černý trh,“ prohlásil s tím, že je třeba se zaměřit mj. na zákaz automatů na cigarety.

Lídr ODS pohaněl Nečase

Během debaty došlo i na situaci v ODS. Lídr ústecké kandidátky Radim Holeček si posteskl nad érou nyní již bývalého stranického šéfa a premiéra Petra Nečase. „Měli jsme slabého premiéra,“ prohlásil. Na svých slovech pak po otázce moderátorky trval.

„To je dobrý,“ komentoval Holečkova slova mimo oficiální mikrofon sociálně demokratický lídr Foldyna. Právě Nečasův pád v důsledku aféry jeho blízké spolupracovnice a nyní manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové) vyvolal předčasné volby, které se budou konat 25. a 26. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám