Hlavní obsah

Zájem o první covid hotel v Praze je čím dál větší

Novinky, Natálie Lošková, luh
Praha

Hotelová síť Czech Inn Hotels otevřela v půlce října první a doposud jediný covid hotel v Česku. Určen je hostům, kteří jsou pozitivní na covid-19 a mají mírné příznaky. Izolovaný hotelový pokoj jim tak nabídne příjemné místo pro strávení karantény, kterou nechtějí či nemohou trávit doma. Na to, jak ubytování v hotelu vypadá, se podívejte ve videoreportáži.

V Praze funguje první covid hotel pro pozitivní. Celý provoz je bezkontaktníVideo: Novinky

 
Článek

„Dobrý den, vítejte na hotelu Legerova 9. Před vámi na stole jsem nechat ležet klíček od vašeho pokoje,“ vítá recepční nově příchozí hosty přes webkameru. Celý provoz včetně veškerých služeb hotelu je zařízen tak, aby probíhal bezkontaktně.

Hosté a personál jsou kvůli bezpečnosti po celou dobu pobytu přísně odděleni, komunikovat spolu mohou pouze přes mobilní aplikaci, internetové stránky hotelu, či po telefonu, který je v každém pokoji.

Pokoj si většinou rezervují jednotlivci, kteří se z obavy přenosu nákazy chtějí izolovat od rodiny. Občasnými hosty jsou ale například i manželské páry. „Já jsem tu sám. Měl jsem podezření na covid, které se nakonec potvrdilo. Nechtěl jsem nákazou ohrozit rodinu,“ uvedl pro Novinky přes dveře hotelového pokoje jeden z hostů.

Foto: Novinky

Veškerá komunikace s personálem probíhá kvůli bezpečnosti bezkontaktně.

Ubytovaný člověk stráví karanténu na pokoji v naprosté izolaci. Ta může být pro mnohé zdlouhavá, a hotel proto nabízí svým klientům zábavu v podobě širokého výběru televizních programů, zapůjčením hudebních přehrávačů, stolních počítačů či audioknih.

 Jídlo či prádlo dostanou hosté za dveře

„Kromě toho poskytujeme i další služby, například jakékoliv nákupy. Pokud potřebuje například vyměnit ručníky nebo vyprat vlastní prádlo, všechno mu obstaráme. Špinavé prádlo nechá host ve speciálních pytlech před pokojem, následně ho dostává nové nebo vyprané,“ sdělil Novinkám marketingový ředitel společnosti Petr Chábera.

Ani s jídlem si ubytovaný nemusí dělat starosti. Objednat si může přes mobilní aplikaci a personál ho donese přímo za dveře pokoje. Host poté pouze obdrží zprávu, že si jídlo může za dveřmi vyzvednout. Takto strávená karanténa nicméně není zadarmo.

Foto: Novinky

Jídlo i veškerou další donášku přinese recepční ke dveřím pokoje.

„Cena začíná na tisícikoruně za osobu na noc, za 1200 mají ubytování se snídaní. Na to následně navazují případné ceny extra za oběd, večeři, svačinu a další dodatečně objednané služby. Donáška všeho, co si host přeje a objedná k pokoji, zpoplatněna není,“ řekl Chábera.

Hotel se za dva týdny svého fungování těší velkému zájmu. Z celkových 55 pokojů je momentálně obsazených 41. V případě zájmu a vyčerpání kapacit je podle Chábery hotelová síť schopna zprovoznit i další ze svých ubytovacích zařízení pro covid pozitivní pacienty.

V covid hotelu se samozřejmě dodržují přísná hygienická opatření, a to jak u personálu, tak v prostorách budovy. Pokoje po každém hostovi projdou karanténou, ionizací a následnou dezinfekcí. Dezinfikuje se pravidelně i zbytek hotelových prostor, především chodby, kterými nemocný host procházel.

Foto: Novinky

Za jednu noc v pokoji zaplatí hosté 1000 korun. Se snídaní potom o 200 korun víc.

O hotelech uvažuje i vláda

O ubytování lidí s onemocněním covid-19 v hotelech uvažuje i vláda. Ty by se podle ní mohly využít v případě překročení lůžkových kapacit v nemocnicích, případně polních nemocnicích.

Každý kraj by měl mít k dispozici dva. V jednom by byli lidé v karanténě či pacienti už po vyléčení. Druhý by sloužil pro pozitivní pacienty, kteří nevyžadují lékařskou péči.

Na vytvoření dalších kapacit v hotelech spolupracují hasiči s ministerstvem práce a zdravotnictví. Zdá se ale, že zatím nejsou potřeba. „Dosud jsme nedostali pokyn hotely vybrat a projekt realizovat, jsme ale připraveni, že taková situace může nastat,” uvedla mluvčí českých hasičů Nicole Studená.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám