Hlavní obsah

Zadržení uprchlíci z Iráku půjdou v Česku do detence, podle Chovance můžou požádat znovu o azyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Skupina pětadvaceti iráckých křesťanů, kteří v Česku odmítli azyl a pokusili se dostat autobusem do Německa, se do ČR vrátí nejspíše až v pondělí. Policie je umístí do detenčního zařízení a bude usilovat o jejich urychlené vyhoštění zpátky do Iráku. Informovala o tom mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Ministr vnitra Milan Chovanec řekl televizi Nova, že Německo nebyla jejich cílová stanice a že by mohli o azyl v Česku znovu požádat.

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržení autobusu s Iráčany v NěmeckuVideo: Prima FTV

 
Článek

Pro umístění Iráčanů do detence se v neděli vyslovil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).  Podle něho lhůta ve výjezdním příkazu slouží k tomu, aby si byli schopni zařídit návrat do vlasti. "Tento čas nelze využívat k porušování zákonů ani k přesunu do jiné země v rámci schengenského prostoru," uvedl dnes Chovanec na Twitteru.

Později však Chovanec řekl televizi Nova, že bude záležet na rozhodnutí samotných Iráčanů, zda budou znovu žádat o azyl v Česku, nebo se vrátí do Iráku.

Dodal, že Německo podle informací od německé policie, nebylo jejich cílovou stanicí a že chtěli do jiné evropské země.

Budou zajištěni a omezeni na svobodě

Běženci se vrátí zpět do Česka na základě tzv. readmisního řízení, podle kterého se předpokládá, že skončí zpět v zemi svého původu. Česká policie v neděli získala od německých kolegů nové informace a rozhodla se přehodnotit postup, který nepočítal s tím, že do detenčního zařízení půjdou. Původně měli podle výjezdního příkazu opustit ČR do 7. dubna.

"S ohledem na informace, které vyšly najevo po vytěžení skupiny iráckých občanů německou policií, budou tito cizinci po svém předání na území České republiky zajištěni podle zákona o policii a omezeni na osobní svobodě maximálně na dobu 48 hodin," uvedla Rendlová. Jejich výjezdní příkaz bude zneplatněn a oni půjdou do detenčního zařízení.

Iráčané si objednali autobus soukromého dopravce a v sobotu s ním vyrazili do Essenu. Už pět kilometrů za hranicemi však autokar zastavila německá policie a azylanty i řidiče zadržela. Řidiči byli později propuštěni. [celá zpráva]

Vendula Hustáková z firmy Husták - autobusová doprava, která Iráčany převezla z Jihlavy do Německa, ČTK řekla, že řidiči firmy původně měli Iráčany podle německé policie převézt do Česka sami. Večer ale uvedla, že nakonec odjeli zpět jen samotní řidiči s prázdným autobusem. Od německých policistů dostali nějaké dokumenty, ale zda hrozí řidičům či firmě postih, zatím nevěděla.

Iráčané se měli vrátit už v neděli, podle policie se tak však stane zřejmě až v pondělí.

Nebyli spokojeni

Už dříve se hovořilo o tom, že pětadvacetičlenná skupina uprchlíků není spokojena s vyhlídkami na budoucnost v Česku. Bydlení v Okrouhlíku opustili Iráčané v pátek a noc strávili v jedné z ubytoven v Jihlavě. Chovanec pak oznámil, že projekt na přesídlení křesťanských uprchlíků z Iráku proto dočasně pozastavil. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) jeho krok podpořil. [celá zpráva]

Přesídlení iráckých křesťanů do Česka organizuje Nadační fond Generace 21. Plánovalo se, že přijede 153 Iráčanů. Dosud přijelo 89 běženců.

Pětadvacetičlenná skupina, která odcestovala do Německa, se podle informací ČTK do ČR dostala z Libanonu, kde po perzekuci v Iráku dostala statut mezinárodních uprchlíků. Mají jen irácké pasy.

Reklama

Výběr článků

Načítám