Hlavní obsah

Uprchlíky z Iráku k cestě do Německa přesvědčili, říká mluvčí fondu, který je do ČR přivezl

– Praha • Aktualizováno

Skupinu 25 uprchlíků z Iráku, kteří v pátek odmítli azyl v Česku a zamířili do Německa, k tomu přesvědčil někdo třetí. V neděli to řekl Martin Frýdl, mluvčí Nadačního fondu Generace 21, která předtím v rámci svého programu přesunu iráckých křesťanů organizovala jejich příchod do ČR.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Skupina iráckých křesťanských uprchlíků ještě v rekreačním středisku Okrouhlík v Čížově u Jihlavy. Na snímku jeden z dobrovolníků pomáhá dětem se stěhováním.

Článek

Migranti byli v Německu zadrženi, v pondělí se mají vrátit do ČR. Policie je plánuje umístit do detenčního zařízení, odkud by měli zamířit zpět do země původu. Podle ministra vnitra Milana Chovance však mohou znovu požádat o azyl v ČR.

Frýdl je přesvědčen, že si skupina sama nenapsala dopis na ministerstvo vnitra o odmítnutí azylu a neobjednala autobus pro cestu do Německa. "Máme pocit, že tady je nějaká třetí strana, která je přesvědčila, že je čeká úžasná budoucnost někde jinde, přestože byli mnohokrát varováni, co se může stát, když takový krok učiní," řekl Frýdl. Právě tato třetí strana je za skupinu nyní zodpovědná, uvedl.

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržení autobusu s Iráčany v NěmeckuVideo: Prima FTV

Žádní další nejspíš nepřicestují

Generace 21 momentálně neví, co se se skupinou děje. "Nemáme k tomu informace," řekl Frýdl. Předpokládá však, že by v pondělí mohl fond dál komunikovat s policií a ministerstvem vnitra. "Nechci předjímat, v tuto chvíli je situace úplně nepřehledná, oni vystoupili z našeho programu a odjeli na vlastní pěst neznámo kam," dodal.

Těžší situaci budou mít podle Frýdla kvůli aktuální situaci ti uprchlíci z programu, kteří v ČR zůstávají. "Samozřejmě, že nám to je líto. Ti, co chtějí odjet, to je zhruba třetina z těch, co přijeli dosud. Dvě třetiny jsou tady a budou to mít o hodně těžší, protože se na ně česká společnost nějak bude dívat," řekl.

Navíc je podle něj malá naděje na příjezd dalších lidí. Fond zatím přesídlil 89 z celkově plánovaných 153 Iráčanů.

Velmi špatné rozhodnutí

Křesťanští uprchlíci přijeli do Česka k přesídlení a byli původně ubytováni v Okrouhlíku u Jihlavy. V sobotu se však vydali autobusem do německého Essenu. [celá zpráva]

"Učinili rozhodnutí, které může být hodně špatné pro ně i pro jejich děti, protože se budou muset vrátit do Iráku, a kdo ví, co tam s nimi bude," řekl Frýdl.

O tom, že zmíněná skupina uprchlíků není spokojena s vyhlídkami na budoucnost v Česku, se hovořilo už dříve. Frýdl tehdy uvedl, že neví, proč skupina nechce v zemi zůstat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám