Hlavní obsah

Žádosti o příspěvek 5000 Kč už za týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za týden, od pondělí 15. srpna, budou moci domácnosti, které nepobírají přídavky na děti, žádat o jednorázový příspěvek 5000 korun na dítě.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Domácnostem, jež pobírají přídavky, už je příspěvek 5000 na dítě od minulého pondělí rozesílán. Ty žádat nemusejí, neboť úřady disponují všemi jejich údaji. Do pátečního rána takto Úřad práce ČR poslal 185 858 příspěvků.

Všechny ostatní domácnosti si musejí zažádat. Nárok mají rodiče či pěstouni dětí, kterým bylo ke 2. srpnu méně než 18 let.

O příspěvek na dítě mohou rodiče žádat od 15. srpna

Domácí

Týká se to i dětí, které se narodí do konce roku. Podmínkou je, aby tyto domácnosti měly výdělek do jednoho mi­lionu korun hrubého ročně. To je zhruba 83 333 Kč hrubého měsíčně.

Výdělek se vztahuje k loňskému roku, protože si jej stát bude ověřovat prostřednictvím daňového úřadu či České správy sociálního zabezpečení. Žadatelé jej tak nebudou muset uvádět.

O příspěvek 5000 na dítě budou moci žádat jak rodiče, tak adoptivní rodiče nebo pěstouni dítěte.

1. Kdo bude muset žádat a kde? 

Lidé, kteří nedostali v červenci za měsíc červen přídavky na děti. Těm, kteří je obdrželi, přijde dávka automaticky. Žádat bude možné na webu MPSV. K podání žádosti bude třeba elektronická identita občana. To znamená, že se do systému lze přihlásit pomocí přístupových údajů ke svému elektronickému bankovnictví (bankovní identita), datové schránky či mobilního klíče eGovernmentu.

2. Lze požádat i mimo internet? 

Ano, o příspěvek bude možné požádat kromě jednoduchého online formuláře také osobně. A to na vybraných Czech POINTech na krajských, městských a obecních úřadech, od 1. října i na poštách. Pracovník Czech POINTu žádost zadá do systému a žadateli vydá potvrzení o žádosti. V tomto případě stačí jen občanský průkaz.

3. Dokdy je možné žádat? 

Žádost je možné podat do 1. července příštího roku.

Senátem prošel návrh na příspěvek 5000 korun pro rodiny s dětmi

Domácí

4. Pokud se dítě narodí nyní, jak dlouho bude třeba počkat, než bude možné o příspěvek požádat? 

Žádat lze po narození dítěte, ale mělo by už být zapsáno na matrice.

5. Jak je to u rodičů s dětmi ve střídavé péči, který z nich o peníze žádá? 

V případě střídavé péče může žádost podat za dítě fakticky kterýkoliv z rodičů s tím, že příjmy bude prohlašovat za rodinu, se kterou dítě v době podání žádosti žije. V případě střídavé péče se podle ministerstva sociálních věcí budou muset lidé domluvit.

6. Musejí rodiče nebo pěstouni nějak prokazovat, že mají dítě v péči a jak? 

O příspěvek může požádat rodič dítěte nebo osoba, které bylo svěřeno do péče. Podmínkou je, že ke dni podání žádosti žije s dítětem. Žadatelé čestně prohlásí, že podmínky pro nárok na příspěvek splňují.

7. Kde žadatel zjistí své příjmy, aby si ověřil, že má na příspěvek nárok? 

V daňovém přiznání za minulý rok nebo u svého zaměstnavatele.

8. Co náleží mezi hodnocené příjmy? Je to pouze mzda? 

Ne, je tam například i nemocenská, podpora v nezaměstnanosti nebo při rekvalifikaci, mateřská či rodičovská, důchod, odchodné ze zaměstnání, sociální dávky, podnikání, prodeje podílu ve firmě, další příjmy z nájmu a podobně.

Síkela: Příspěvek na energie lidé dostanou ve faktuře na elektřinu

Domácí

9. Započítávají se do rozhodných příjmů domácnosti třeba výhry v loterii? 

Ne, takovéto příjmy se nezapočítávají.

10. Započítává se do příjmů domácností i výdělek potomků z brigád? 

Ne, nezapočítává.

11. Počítají se mezi příjmy alimenty na dítě? 

Ne.

12. Započítávají se do příjmů třeba i příjmy prarodiče, který s rodinou bydlí, nebo partnera či partnerky žadatele, i když na soužití nemají žádný papír? 

Posuzují se příjmy rodičů dítěte, manželky nebo manžela, druha nebo družky, partnera či partnerky. Prarodiče ani jiní další členové rodiny nebo domácnosti se tedy nezapočítávají.

13. Jak je to se započítáváním příjmů v okamžiku, kdy třeba samoživitelka žije s dítětem u někoho v podnájmu, takže třeba obývají jeden nebo dva pokoje bytu? 

V tomto případě se započítávají pouze příjmy samoživitelky.

14. Jak se budou započítávat příjmy u osob samostatně výdělečně činných danících paušálem? 

Pokud toto podnikání vykonávaly jako hlavní činnost, bude se jim počítat jako příjem z této činnosti do rozhodného příjmu vždy nejméně částka 50 procent průměrné mzdy v národním hospodářství. To znamená minimálně 18 900 korun měsíčně.

Lidé postižení požárem v Českém Švýcarsku mohou žádat o okamžitou pomoc od státu

Domácí

15. Bude se příspěvek započítávat do rozhodného příjmu kvůli nároku na další dávky? 

Nebude, tento příspěvek se do rozhodného příjmu nezapočítává, takže nebude mít vliv na případný nárok na další dávky.

16. Mohou příspěvek sebrat exekutoři? 

Ne. Příspěvek nepodléhá výkonu rozhodnutí ani exekuci a nemůže být předmětem dohody o srážkách ze mzdy nebo jiných příjmů.

Reklama

Výběr článků

Načítám