Hlavní obsah

Záchody za miliony. Praha 6 se chce přiblížit západní Evropě

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová, kk

Úřad městské části Prahy 6 čelí kritice, že utrácí peníze za nesmyslné věci, jako je toaleta v hodnotě malého pražského bytu. Cílem úředníků však není předražený luxus, ale snaha přiblížit se kvalitou západní Evropě. Proto vedení Prahy 6 plánuje výstavbu dalších toalet. Jak veřejné WC za 3,5 milionu a 4,8 milionu korun vypadá, uvidíte ve videu.

Záchody za miliony. Praha 6 se chce přiblížit západní Evropě. Postaví dalšíVideo: Novinky

 
Článek

Stavba v prostoru u Anastázovy ulice poměrně vyčnívá. Jedná se betonovou kostku a tím, že není mobilní, je toaleta bezbariérová, její vnitřní vybavení je nerezové, takže je také snáze omyvatelná a udržitelná.

„Modul se dodává jako kompletní stavba, která se usadí na zbudovanou základní desku a takhle ta firma kompletně dodá celý ten modul,“ uvedl mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Cena samotného modulu je 1,8 milionů korun. Další výdaje pak souvisí se zavedením vodovodních i elektrických přípojek a úpravy terénu. Šrámek uvádí, že takový záchod už je prostě stavba a není jednoduché ani levné získat pro stavbu veškerá povolení na upravení infrastruktury. Práce samozřejmě také něco stojí. Proto WC vyšlo na neuvěřitelných 3,5 milionu korun. Zatím je pro veřejnost zdarma. Od Nového roku bude jeho použití stát deset korun.

Foto: Novinky

Tím, že není záchod mobilní, je také bezbariérový.

Větší a dražší

Další multifunkční záchod byl postaven na Babě u skate-parku. Jedná se o větší třídveřový model, kde je oddělený záchod pro muže a ženy a údržbovou místnost. Samotný modul vyšel na 2,5 milionů, s nutnými úpravami okolo pak stavba vyšla zhruba na 4,8 milionů.

Přestože je také nerezový, tudíž dobře omyvatelný, jeho nynější stav není zcela uspokojivý. Podle zjištění Novinek zapáchá a je celkově špinavý.

Jako na „Západě“

Šrámek tvrdí, že předražené toalety nejsou rozmarem. Jedná se hlavně o snahu přiblížit se západní Evropě.

„Všichni, kdo jedou například od Německa, potom přijedou a říkají, jaké tam mají sociální zařízení, jak to tam mají vybavené, i na dálnicích, jaké mají čisté záchody… Pokud se chceme nějakým způsobem přiblížit evropským standardům, bohužel nějaké peníze to stojí. Není to tak, že by Praha 6 nevěděla co s penězi, ale je to tak, že chceme postupně zvyšovat komfort a standardy nejen sociálních zařízení,“ přiblížil záměry Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Foto: Novinky

Praha 6 se chce přiblížit standardům západních sousedů.

Další toalety

Za schválením výstavby těchto záchodků stojí minulá vláda městské části, která je nyní v opozici. Důvodem, proč se se stavbou začalo až teď, je, že papírování a schvalování okolo trvá dva roky.

V plánu jsou také další výstavby veřejných toalet na Praze 6, které jsou však zatím v jednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám