Hlavní obsah

Záběry z jihu Čech: Rozvodněná Otava v Sušici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Déšť a tání sněhu na horách zvedly hladiny šumavských řek Vydra, Otava a Křemelná. Vydra na Modravě už dosáhla druhého povodňového stupně. Otava v Rejštejně a v Sušici dokonce třetího. V noci pak klesla na druhý. První stupeň je také na Křemelné ve Stodůlkách.

BEZ KOMENTÁŘE: Rozvodněná Otava v SušiciVideo: Aktu.cz

 
Článek

Meteorologové již během úterý vydali výstrahu před zvýšením hladin řek. Vydra na Modravě měla v pondělí v poledne výšku hladiny 68 centimetrů a průtok 5,8 metru krychlových za sekundu. Během dneška vystoupala maximálně na 147 centimetrů a průtok 46,5 metru krychlového vody za sekundu.

Rozvodněná Vydra v okolí Čeňkovy Pily a Roklanský potok u ModravyVideo: Aktu.cz

Na Šumavě hrozí dvacetiletá povodeň. Meteorologové rozšířili výstrahu

Počasí

Podle dat ČHMÚ v úterý napršelo na Šumavě přes 50 milimetrů srážek. Nejvíc jich spadlo v Prášilech, a to 61,4 milimetru.

Třetího stupně dosáhla Otava v podvečer v Sušici. Hladina stoupla o více než metr. Dostala se na 176 centimetrů, což je dva centimetry nad hranicí třetího stupně. V půl deváté večer začala klesat.

„Podle předpovědi se Otava u nás dostane na třetí stupeň zhruba kolem šesté sedmé hodiny večer. Ale my jsme připraveni a potíže snad nepřijdou,“ řekl odpoledne starosta Petr Mottl.

Rozvodněná řeka na ŠumavěVideo: Starosta Modravy Antonín Schubert

Třetí povodňový stupeň byl odpoledne na Otavě i v Rejštejně na Klatovsku. Podle tamějšího starosty Horsta Hasenöhrla naštěstí zaplavení domů nehrozí. „Voda se vylévá na louky podél břehu. Situaci průběžně kontroluji,“ řekl v úterý odpoledne.

Upozornil však na nepříjemnost, kterou musel řešit. Na Otavu totiž vyrazila skupina vodáků. „Je to od nich nezodpovědnost a velké riziko. Opakovaně se nám v minulosti stalo, že přecenili své síly a museli jsme je pak zachraňovat,“ zdůraznil. Třetí povodňový stupeň je na Otavě v Rejštejně od 180 centimetrů.

Parta vodáků vyrazila na rozvodněnou řeku

Krimi
Foto: Klára Mrázová, Právo

Otava v Sušici

Do terénu zamířili místní dobrovolní hasiči, aby kontrolovali hladinu řeky. Do 15. hodiny se nesetkali s žádným problémem, pouze vytahovali několik klád z vody, potvrdil jejich velitel Bohumír Bucifal.

Foto: ČHMÚ

Povodňové stupně na českých řekách v 19:30.

Větší obtíže a škody na majetku neočekává ani starosta Horažďovic Michael Forman.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Rozvodněná Vydra u Čeňkovy Pily na Klatovsku

Podmáčený terén na Šumavě

Mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák zdůraznil, že ochránci přírody doporučují, aby lidé nechodili do terénu. „V lesních porostech je velmi měkká půda a podmáčený terén je nebezpečný,” upozornili ochranáři na Facebooku.

Video: Národní park Šumava

Foto: Aktu.cz

Rozvodněná řeka v Sušici.

Otava, která vzniká u Čeňkovy Pily soutokem Vydry a Křemelné, měla v pondělí v poledne hladinu na 79 centimetrech a průtok deset metrů krychlových vody za sekundu.

Povodňová situace v SušiciVideo: Aktu.cz

Deště zvedly hladiny řek i na severu Čech. Labe v profilu Vestřev dosáhlo odpoledne 2. povodňového stupně. Na dalších sedmi místech byly 1. stupně. Platil na Labi ve Špindlerově Mlýně, na přehradě Les Království a ve Stanovicích. Bdělost byla i na Bystřici v Rohoznici na Jičínsku. V Orlických horách vystoupaly nad hranici prvního povodňového stupně Divoká Orlice v Orlickém Záhoří, Bělá v Jedlové v Orlických horách a Zdobnice ve Slatině nad Zdobnicí.

Nejvíce pršelo v Orlických horách, Krkonoších a v Podkrkonoší.

Na prvním povodňovém stupni byla na Jablonecku řeka Jizera v Železném Brodě, Kamenice v Plavech a Mumlava v Harrachově.

Reklama

Související články

Ochladí se a bude sněžit

Teploty v průběhu tohoto týdne spadnou k obvyklým lednovým hodnotám, kolem nichž by se měly pohybovat i v dalších týdnech. Vyplývá to z výhledu Českého...

Výběr článků

Načítám