Hlavní obsah

Teplotní rekordy: Na Mostecku naměřili téměř 16 stupňů Celsia

ČR zažila extrémně teplý pátek i novoroční sobotu, rekordy padaly v Čechách i na Moravě. V sobotu meteorologové naměřili dosud nejvyšší novoroční teplotu, 15,7 stupně v Kopistech na Mostecku. Rekordy padly na třech čtvrtinách stanic.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Jezero u Mostu

Článek

V Kopistech byl překonán dosavadní novoroční rekord 14,5 stupně z Valašského Meziříčí z roku 1936. Maximum pro Nový rok ukázal teploměr na víc než třech čtvrtinách stanic, které měří 30 a více let.

Velmi teplá byla také silvestrovská noc, na víc než polovině stanic padly rekordy pro celý leden. ČTK to řekla pracovnice Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petra Sýkorová. Už silvestr byl nejteplejší téměř za 90 let.

Dosavadní maxima pro Nový rok sobotní teploty dorovnaly nebo překonaly na 124 ze 160 dlouhodobě měřících stanic. Vůbec nejtepleji bylo právě v Kopistech, kde sobotních 15,7 stupně Celsia smazalo dosavadní rekord 12,1 stupně z roku 2007.

Letošní silvestr je nejteplejší od roku 1935. Teplo ještě pár dní vydrží

Domácí

V Žatci na Lounsku meteorologové naměřili 15 stupňů a v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku 14,7 stupně Celsia.

Nové nejvyšší minimum v noci na sobotu zaznamenalo devět z deseti stanic ČHMÚ, které měří alespoň 30 let. Rekord za celý leden padl na 53 procentech z nich.

Ve Vimperku v sobotu meteorologové naměřili 11,6 stupně, dosavadní maximum bylo 11,3 stupně z roku 1984. O stupeň a půl tepleji než v dosud rekordním roce 2007 bylo v sobotu v Českém Krumlově, konkrétně 12,1 stupně Celsia.

Stejně vysoké maximum ze stejného roku padlo v sobotu v Táboře, kde přístroje naměřily 11,3 stupně, o 0,7 stupně víc než před dvaadvaceti lety.

Déšť a tání mohou v Olomouckém kraji zvedat hladiny

Domácí

V pátek 31. prosince zaznamenali meteorologové nové teplotní rekordy na 14 jihočeských stanicích. Nejvyšší teplotu naměřili v Českých Budějovicích, kde bylo 15,3 stupně Celsia, což ale nebyla pro dané místo rekordní hodnota.

Na jihomoravských meteorologických stanicích naměřili v Brodě nad Dyjí 14,7 stupně Celsia, což je o 2,2 stupně více než v roce 1984.

Většina dosavadních rekordů byla právě z tohoto roku, některé rekordy byly z roku 2007, ale například ve Strážnici padl rekord z roku 1936, uvedla Ivana Záluská z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Teplo bude pokračovat 

Rekordy byly mnohde překonány poměrně výrazně, největší rozdíl byl proti poslednímu rekordu na stanici v Nemochovicích, kde bylo v sobotu 12,7 stupně, před 14 lety jen sedm stupňů.

V Brně-Tuřanech bylo dnes 13,5 stupně, v roce 1984 to bylo 9,4 stupně.

Po Novém roce zvolna zpátky z jara do zimy

Domácí

Dále bylo rekordně teplo v Dyjákovicích, kde naměřili 14,3 stupně, v Pohořelicích bylo 14,1 stupně, v Lednici 14 stupňů, v Brně-Žabovřeskách 13,4 stupně, ve Strážnici a v Troubsku 13,2 stupně a v Ivanovicích na Hané 12,9 stupně Celsia.

Teplo, i když už ne tak velké, předpovídají meteorologové i na další tři dny. V neděli se mají nejvyšší teploty pohybovat mezi pěti až osmi stupni, v pondělí mezi osmi až 12 a v úterý mezi šesti a deseti. Od středy už se má ochlazovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám