Hlavní obsah

Záběry z dronu: Vepřín v Letech jde k zemi. Bagr strhl kus první budovy

Novinky, ČTK, Jan Daněk
Lety

V Letech na Písecku v pondělí začala demolice bývalého vepřína, který stál na místě romského koncentračního tábora z druhé světové války. Vznikne zde Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách za více než 100 milionů korun. Demolice potrvá přibližně tři měsíce, řekl Roman Hrabec, ředitel pro obchod a výrobu firmy AWT Rekultivace, která práce zajišťuje.

Záběry z dronu: Vepřín v Letech jde k zemiVideo: Novinky

 
Článek

Termín dokončení stanoví smlouva na 101 dní od převzetí staveniště.

„Za tu dobu lze všechno stihnout. Ale samozřejmě nemůžeme vyloučit, že zde budou nějaké archeologické nálezy, a tomu bychom se museli přizpůsobit,“ uvedl Hrabec.

Foto: Novinky

Záběry z dronu: Vepřín v Letech jde k zemi.

Nacisté za druhé světové války zřídili na místě koncentrační tábor pro Romy. V 70. letech minulého století tam vznikl vepřín. Stát ho v roce 2018 odkoupil za 450 milionů korun od firmy Agpi, která tam chovala 13 tisíc prasat.

Archeologové před třemi lety zjistili, že největší část romského koncentračního tábora v Letech se nacházela právě v areálu bývalého vepřína. Výzkum tehdy jednoznačně prokázal, že v době, kdy se začal vepřín budovat, musely být trosky tábora viditelné na povrchu.

Začala demolice vepřína v Letech. Oproti plánu stát ušetří 100 milionů korun

Domácí

Do odpadní jímky, kterou archeologové odkryli, byly při likvidaci tábora v roce 1943 naházeny trosky, části konstrukcí. Tábor zničili okupanti tak, že ho zapálili. Archeologové zjistili, že při stavbě hal vepřína byla zničena i zbývající část tábora, dělníci ji odbagrovali ve druhé polovině 70. let.

Bagr strhl část první budovy vepřína v Letech u Písku.

Nižší náklady

Náklady na demolici odhadoval stát původně na 110 milionů korun, které vyčlenil. Bourání nakonec ale vyjde jen zhruba na deset milionů, protože vzhledem k rostoucím cenám stavebních materiálů je o ně velký zájem. Ušetřené peníze stát použije na budování památníku. Jeho stavbu by zčásti měly hradit i norské fondy.

Muzeum romské kultury, které bude památník provozovat, chce areál příští rok zpřístupnit. Na jaře by mělo být hotové návštěvnické centrum. Celá stavba památníku pak potrvá několik let. Výstavba proběhne ve dvou etapách.

Foto: Novinky

Na místě vznikne Památník holokaustu Romů a Sintů.

„První etapa bude návštěvnické centrum, parkoviště a malá komunikace, která povede na Kulturní památku Lety, jež je kousek odsud. A ve druhé fázi začne vnější expozice, která povede do míst, kde ten tábor fakticky byl. Bude to takzvaná stezka paměti s kruhovým památníkem, jež bude symbolizovat a ukazovat, co se tady v minulosti dělo,“ řekla Novinkám mluvčí muzea Karolina Spielmannová.

Táborem v Letech podle historiků od srpna 1942 do května 1943 prošlo 1308 Romů, mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zemřelo a přes 500 skončilo v koncentračním táboře v Osvětimi.

Poblíž letského nouzového hřbitova, který je asi 300 metrů od místa tábora, vznikl v roce 1995 památník a místo se v roce 1998 stalo kulturní památkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám