Hlavní obsah

Za únikem nahrávky je policie, tvrdí primátor Thoma

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (HOPB) vydal ve středu prohlášení, ve kterém se vyjádřil k nahrávce, kterou uveřejnil deník Právo a ve které Thoma mluví o spolupráci své strany s firmou Bit Servis při komunální volební kampani. Tato společnost, která minimálně od roku 2007 vybavovala magistrát počítačovou technikou, díky primátorovu podpisu na dodatku smlouvy v roce 2010 získala, aniž by ji odsouhlasila rada krajského města, zakázku na informační techniku za 37 miliónů korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Juraj Thoma

Článek

Policie primátora kvůli tomu obvinila ze dvou trestných činů.

Proč v nahrávce primátor říká doslova: „My ten problém máme mocnější, že BIT Servis s náma nějak spolupracoval v rámci volební kampaně. Já už si nepamatuju, co vyřizovala Ivana, musíme počkat, až se vrátí z Chorvatska,“ ale ve svém stanovisku Thoma vůbec nevysvětlil.

Bylo to prý uplacené

Naopak obvinil policisty z toho, že předali novinářům Práva a Jihočeské televize tuto nahrávku za úplatu. „Za alarmující a o případu mnohé vypovídající bych považoval fakt, že se jedná o nezákonné odposlechy, které policisté za úplatu předávají vybraným novinářům,“ prohlásil primátor Thoma.

Nahrávka rozhovoru primátora Thomy a radního ŠestákaVideo: Právo

Policisty, kteří na případu primátora stále pracují, jeho výrok překvapil.

„Vyšetřování případu pana primátora stále probíhá a policie se z tohoto důvodu nebude k jeho výrokům vyjadřovat,“ sdělil Právu mluvčí Jiří Matzner s tím, že policisté důrazně odmítají předávání jakýchkoliv informací tohoto typu ze spisů médiím.

Juraj Thoma v oficiálním prohlášení nemluví pravdu ani o vzniku nahrávky.

„Je skandální, pokud nezákonné odposlechy v mé kanceláři instalovala soukromá bezpečnostní agentura, jak naznačují novináři Práva a Jihočeské televize,“ konstatuje Thoma.

V pozadí jsou prý spolustraníci

Právo má celý rozhovor s primátorem nahraný a redaktorem Práva mu bylo jasně naznačeno, že nahrávka unikla od jeho spolustraníků.

Thoma na rozdíl od nahrávky, kde se baví se senátorem Jiřím Šestákem (HOPB), v prohlášení znovu opakuje, že se společností BIT Servis jeho strana na volební kampani nespolupracovala.

Přestože výše uvedenou větu na nahrávce v dialogu poslouchá i Jiří Šesták, ohrazuje se proti tomu, že by měla význam vyřčených slov.

„Primátor Juraj Thoma mě informoval, že v souvislosti s jeho možným vyšetřováním ve věci BIT Servisu se zřejmě objeví snaha vyfabulovat i údajné spojení s financováním volební kampaně HOPB. Žádná snaha o financování voleb touto firmou na nahrávce není a já si nepamatuji, že by ji kdokoliv vyslovil,“ sdělil ve své tiskové zprávě Šesták, který v úterý o den dříve vysvětloval svou verzi tak, že pokládal slova primátora o BIT Servisu za ironii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám