Hlavní obsah

Primátor Českých Budějovic byl obviněn, potvrdila policie

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policisté ve čtvrtek potvrdili stíhání primátora Českých Budějovic. Juraj Thoma byl obviněn spolu s bývalým vedoucím odboru informačních a komunikačních technologií na českobudějovickém magistrátu Patrikem Starčevským. Thoma odstoupit nehodlá a trvá na tom, že neporušil zákon.

Foto: Petr Horník, Právo

Juraj Thoma

Článek

„Neuvažuji o tom, že bych odstoupil z funkce, neboť jsem přesvědčen, že jsem se nedopustil protiprávního jednání,“ řekl novinářům na čtvrteční tiskové konferenci Thoma. Dále uvedl, že se proti stíhání bude bránit a považuje jej za nepodložené.

„Ke své obhajobě chci uvést následující fakta. V roce 2010 jsem jako primátor města podepsal takzvaný dodatek ke smlouvě z roku 2007. Neměl jsem totiž nejmenší důvod tento takzvaný dodatek nepodepsat. Byl připraven pracovníky odboru informačních a komunikačních technologií oddělení veřejných zakázek. Existuje písemné stanovisko, že nedošlo ke změně předmětu díla ani navýšení ceny, a proto se nejedná o dodatek ve smyslu zákona o zadávání veřejných zakázek,“ řekl odpoledne novinářům na tiskové konferenci Thoma.

„Proti těmto obviněním se budu bránit, protože jsou nepravdivá,“ zdůraznil Thoma. Proti zahájení trestního stíhání podává stížnost.

Porušil zákon, tvrdí policie

Policisté vidí věc jinak. „Čelní představitel radnice v postavení úřední osoby uzavřel a za statutární město Č. Budějovice podepsal 15. 6. 2010 dodatek ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení a vybavení s jednou IT společností z Prahy,“ popsal případ mluvčí jihočeských policistů Jiří Matzner.

Dále upozornil, že dotyčný svým podpisem porušil zákon o zadávání veřejných zakázek. „Smlouvu podepsal, aniž by ji předložil ke schválení radě města. Jednoznačně a vědomě tak překročil svoji pravomoc, přidělil nadlimitní zakázku podle své vůle bez výběrového řízení a učinil tak městu smluvní závazek ve výši více jak 37 miliónů korun,“ konstatoval mluvčí s tím, že statutárnímu městu tak způsobil škodu za asi pět miliónů korun.

K vyšetřování případu byl přizván i soudní znalec, který potvrdil nadhodnocení zakázky.

Právu se vyjádřil i ředitel společnosti BIT servis, která zakázku získala. „Myslím si, že obvinění primátora je bezdůvodné. Nemá základ v charakteru obchodního případu. Naše firma se přihlásila do výběrového řízení tak jako ostatní a uspěla, což pro nás bylo rozhodující,“ sdělil Právu Pavel Musil, ředitel společnosti.

Až 10 let vězení

„Mladší z obviněných mužů v pozici vedoucího odboru, také v postavení úřední osoby, vedl o zmiňovaném dodatku jednání s dodavatelskou společností a v přímém rozporu se svými stanovenými povinnostmi nepředložil radě města dodatek k seznámení a ke schválení, ale předložil ho k podpisu přímo primátorovi,“ upozornil Matzner. Způsobenou škodou bezmála pět miliónů korun tak opatřil dodavatelské IT společnosti neoprávněný majetkový prospěch.

Kriminalisté pracují na případu od podzimu roku 2011. V rámci prověřování zjistili, že spolupráce mezi městem a IT společností běží již několik let. „Všechny smlouvy i dodatky byly vždy projednány a schváleny radou města, která o této skutečnosti vydala usnesení a pověřila primátora města k jejich podpisu. Mechanismus, jak v těchto případech postupovat, byl oběma obviněným mužům tedy dobře znám,“ dodal Matzner.

Mluvčí doplnil, že v případě odsouzení hrozí oběma mužům až deset let vězení.

Primátor se má k obvinění vyjádřit v půl třetí odpoledne na tiskové konferenci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám