Hlavní obsah

Za staré kotle bude od září pokuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kotle na pevná paliva první a druhé emisní třídy nebude od září možné provozovat. Úřady budou moci za jejich používání udělit pokutu do výše 50 tisíc korun, a to i opakovaně.

Foto: Viadrus

Servisního technika vám může doporučit i výrobce kotle.

Článek

Na nový kotel mohou lidé dostat státní dotaci, a to až do výše 100 tisíc korun v rámci programu Nová zelená úsporám.

Domácnosti s nižšími příjmy, kde průměrný roční čistý příjem jednoho člena domácnosti dosahuje nejvýše 170 900 Kč, mohou díky dotacím získat až 95 procent relevantních nákladů. Maximální výše dotace se pohybuje od 30 tisíc do sto tisíc korun v závislosti na zvoleném zařízení.

Stát rozšířil dotace v Zelené úsporám

Finance

Zbývá vyměnit asi 250 tisíc starých kotlů

V minulých vlnách Nové zelené úsporám byl největší zájem o přechod na plyn a tepelná čerpadla. Z předchozích vln kotlíkových dotací se již vyměnilo nebo ještě bude vyměněno 105 tisíc kotlů.

Odhaduje se však, že stále zbývá vyměnit na 250 tisíc starých kotlů, přičemž ale o dotaci aktuálně žádají jen tisíce lidí. Odborníci upozorňují, že je nejvyšší čas jednat – nedostatek čipů a některých dalších komponent totiž trápí i výrobce kotlů a na nové se může čekat i několik měsíců.

Kotle na tuhá paliva? Ano, ale už jen ty ekologické

Bydlení

Státem podporované jsou plynové kondenzační kotle, kotle na biomasu s ruční nebo samočinnou dodávkou paliva nebo tepelné čerpadlo. To může být buď elektrické, nebo plynové, vždy ale jeho energetická třída musí být s označením A+.

Emisní třídu zjistíte na výrobním štítku kotle, který je obvykle na zadní části.

Někdy je třeba vyměnit i komín

Při výměně kotle je dobré pamatovat také na komín. Pro nové kotle je totiž typická nižší teplota spalin, takže u stávajícího komína hrozí kondenzace vlhkosti. Komíny za posledních dvacet let prošly velkým vývojem, trendem je například využívání plastových spalinových cest.

„Vždy se musí vyhodnotit, jaký typ spalinové cesty bude pro daný spotřebič nejvhodnější. V některých případech může vyhovět i stávající komín, ale ve většině případů se komíny musí vložkovat nebo nahrazovat takovými komíny, které budou splňovat nároky moderního spotřebiče,“ upozornil obchodní ředitel výrobce a distributora komínů Almeva Pavel Ulrich. U komína s vložkou se musí vložka vyměnit vždy. Zděný komín se měnit nemusí.

Anketa

Budete muset letos měnit kotel?
Ano
14,9 %
Ne, už mám vyměněno
38,4 %
Vůbec netuším
46,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10838 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám