Hlavní obsah

Za sportem a do přírody budou moci lidé po celém okrese

Praha
Aktualizováno

Vláda ve čtvrtek rozhodla o částečném uvolnění pandemických opatření. Od pondělí budou moci lidé za sportem a za přírodou cestovat po celém okrese. Dosud to bylo možné pouze v katastru obce. Většina přísných restrikcí však zůstává, vláda je prodloužila do 28. března, kdy končí nouzový stav.

Vláda ve čtvrtek rozhodla o částečném uvolnění pandemických opatřeníVideo: ČTK

 
Článek

„Situace v nemocnicích je stále kritická. Klesl ale počet nových případů. Nově se tak bude možné za přírodou či sportováním pohybovat po celém okrese,” uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Mezi okresy ale omezení pohybu bude platit dál.

Schyluje se ke střetu kvůli Velikonocům

Domácí

Nová, nepatrně mírnější pravidla navazují na ta stávající. „Opatření jsou naplánovaná do konce nouzového stavu. Pokud bude prodloužen, tak je záměrem, aby byla v platnosti do Velikonoc,” sdělil na dotaz Novinek Blatný. Nouzový stav vyprší 28. března.

5000 hospitalizovaných v dubnu 

Opatření má snížit nápor na zdravotnictví. „Musíme prohloubit pokles. Po 20. březnu by se mohla začít zlepšovat situace v nemocnicích. Na konci dubna bychom se mohli dostat na hodnoty kolem 5000 osob v nemocnicích,” uvedl Blatný.

Blatný: Rozvolníme při 3000 hospitalizovaných, ale můžeme i zpřísňovat

Domácí

Nyní je s covidem v nemocnicích skoro 9000 lidí. Dříve Blatný uváděl, že k většímu rozvolnění dojde, až se budu počet hospitalizovaných pohybovat kolem tří tisíc.

Při sportu bez roušky 

Nově také budou moci lidé cestovat na návštěvu do sociálních ústavů za dětmi bez omezení hranicemi okresů. Lidé, kteří už absolvovali očkovaní proti covidu, také mohou nově do nemocnice na návštěvu bez podstoupení testu.

Blatný chce další prodloužení nouzového stavu

Domácí

Vláda také mírně uvolnila další restrikce. Lidé, kteří sportují, mohou nově odložit roušku i v zastavěném území. Kritizované nařízení, které dávalo výjimku pouze profesionálním sportovcům, tak vláda zrušila.

Aktuálně počty nově nakažených mírně klesají. Například ve středu přibylo 11 928 nově nakažených koronavirem. Ve srovnání s minulou středou je to pokles o 2600 případů.

Reklama

Výběr článků

Načítám