Hlavní obsah

Za poslední týden eviduje SÚKL deset podezřelých úmrtí po očkování

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) evidoval v minulém týdnu dalších 10 úmrtí, která by teoreticky mohla souviset s nežádoucími účinky po očkování proti covidu-19. Od počátku očkování jde celkem o 21 případů. Podezření na nežádoucí účinky bylo nahlášeno v 1923 případech.

Článek

Odborníci zdůrazňují, že úmrtí nemusí s očkováním nijak souviset. Vakcinaci podstupuje velké množství lidí, přičemž značná část je ve vysokém věku, má závažné zdravotní obtíže, případně trpí větším množstvím chorob.

„Stejně jako u ostatních hlášení se i v těchto případech jedná pouze o podezření na vztah k očkování, časová souvislost rozhodně nemusí znamenat souvislost příčinnou,” zdůraznil SÚKL a připomněl, že mezi úmrtími jsou zahrnuty i úmrtí na infekci koronavirem, ke kterým došlo po aplikaci první nebo druhé dávky vakcíny, kdy ještě není plně rozvinuta ochrana.

Jako nejčastější nežádoucí účinky jsou evidovány reakce v místě vpichu doprovázené slabostí, zimnicí či svěděním. Objevují se rovněž bolesti hlavy, pocity slabosti či ospalost.

Doposud bylo v ČR aplikováno 1 215 430 očkovacích dávek. Kompletní očkování dostalo 328 965 osob.

V souvislosti s koronavirem je v České republice evidováno 24 117 případů úmrtí. V nemocnicích je 8910 osob, přičemž 1989 z nich je ve vážném stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám