Hlavní obsah

Za let na Sardinii dají Topolánek a Talmanová po 100 tisících

– PRAHA
Právo, trj

Nemile zaskočen byl premiér Mirek Topolánek částkou, kterou uhradil ministru dopravy Aleši Řebíčkovi za let na sardinskou dovolenou a zpět. Let tryskáči od firmy ABS Jets, spjaté se slovenskou finanční skupinou J&T, ho přišel na 100 tisíc korun. Totéž má zaplatit i jeho partnerka, místopředsedkyně Sněmovny Lucie Talmanová.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Mirek Topolánek s přítelkyní Lucií Talmanovou

Článek

Topolánek původně uvedl, že to pro něho „osobně bude znamenat 60 - 70 tisíc“. Nyní říká: „Je to sto tisíc. Každá osoba toho letu má samozřejmě tuto povinnost, takže kdybyste se zeptali Lucie Talmanové, tak i ona zaplatí 100 tisíc.“

Premiér s přítelkyní na Sardinii strávili týden ve vile italského předsedy vlády Silvia Berlusconiho.

Topolánek řekl, že svůj podíl na cestovném ministru dopravy Aleši Řebíčkovi už zaplatil. Novináři mu to prý mohou buď věřit, „nebo využít stejné možnosti jako minule a prošťourat mi moje bankovní konto“.

Letenka na fotbal

A nebyla to pro něho jediná větší platba. Premiér se synem Tomášem se totiž v sobotu objevil ve Švýcarské Basileji na zahájení fotbalového Eura. Podle deníku Blesk k dopravě využil charterový let.

„I já jsem si zaplatil letenku. Že od toho mám doklad, o tom snad nikdo nepochybuje. Stálo to 12 600,“ vyčíslil Topolánek.

Řebíčkovi přišla za cestu na Sardinii faktura na 1,1 miliónu korun, kterou už uhradil, a teď by se mu měly sejít příspěvky od účastníků zájezdu. Na Sardinii měla letět také mediální zástupkyně Talmanové Zuzana Palzer. Kdo dále byl vedle bodyguardů na palubě, není známo.

Na Sardinii se objevil také Dušan Palcr, který pro skupiny J obchoduje s nemovitostmi. Podle časopisu Týden mezi jeho přátele patří třeba Topolánkova pravá ruka Marek Dalík. V Itálii také ve stejný čas podle stejného zdroje pobýval generální ředitel ČEZ Martin Roman a s Řebíčkem si mj. zahrál golf.

J je mezi zájemci o Letiště Praha, které vláda privatizuje a spekuluje se o ceně zhruba sto miliard korun. S Berlusconim mohl premiér také mluvit o prodeji dvou státní aerolinek - ČSA či Alitalia. O aerolinky má zájem Aeroflot.

Palcr v tom svou roli popřel: „Nevedu, ani jsem v minulosti nevedl žádná jednání o privatizaci Letiště Praha či ČSA.“

Reklama

Související témata:

Související články

Topolánek se na dovolené setkal s Berlusconim

Premiér Topolánek se v neděli v rámci své dovolené, kterou tráví na pozvání Silvia Berlusconiho v Itálii, setkal se svým italským protějškem. Právo už v sobotu...

Výběr článků

Načítám