Hlavní obsah

Za hudbu v restauraci nebo u kadeřníka se bude muset dál platit, rozhodli poslanci

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V restauracích či obchodech často hraje jako kulisa hudba. Senát chtěl, aby za to tyto provozovny nemusely platit autorské poplatky jako doposud. Návrh ale neprošel, Sněmovna v pátek schválila původní vládní verzi. Novela nyní poputuje k prezidentovi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pro to, aby se poplatky v provozovnách platily i nadále, hlasovalo 109 poslanců z řad ANO, ČSSD, SPD a KSČM. Proti byli piráti, ostatní strany se při hlasování zdržely. Jak kdo zvedl ruku, se můžete podívat zde.

Návrh, aby provozovny nemusely platit za to, že zákazníkům pouštějí hudbu, v Senátu prosadil Ivo Valenta. Argumentoval tím, že lidé nechodí do hospod kvůli tomu, že jim tam z rádia hrají oblíbené písničky.

„Jestliže hudební produkce nemá hospodářský význam pro činnost veřejně přístupné provozovny, pak opět řečnická otázka: Proč by měl majitel, respektive provozovatel, za tuto produkci platit?“ hájil ve Sněmovně senátní verzi senátor Zdeněk Nytra.

„V praxi poplatky musí platit například kadeřnice, která má ve své provozovně puštěné rádio, a v podstatě ho má puštěné spíš sama pro sebe než pro návštěvníky. Proto nám tedy přijde nesmyslné zatěžovat ji další finanční dávkou,“ připojila se poslankyně pirátů Lenka Kozlová.

Umělci sepsali petici

Proti návrhu se však postavilo ministerstvo kultury i 1600 umělců prostřednictvím petice. Podle nich je senátní návrh v rozporu s českým autorským právem, s právem Evropské unie a rozhodovací praxí Soudního dvora EU.

Původním cílem vládní novely bylo zajistit zrakově postiženým a nevidomým lidem, aby pro ně byla dostupnější literatura nebo notové záznamy, na které se vztahují autorská práva, v jim přístupných formátech. Podle schváleného znění by měli mít přístup k uvedeným dílům na jakémkoli nosiči.

Reklama

Výběr článků

Načítám