Hlavní obsah

Z rázného zvýšení platů policistům možná sejde

Novinky, Jitka Götzová, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policisté, celníci, hasiči či příslušníci vězeňské služby zřejmě přijdou o očekávané zhruba sedmitisícové zvýšení průměrných platů, které jim ministerstvo vnitra slibovalo od roku 2005. Do hry totiž ve středu vstoupil Senát.

Foto: ZOO Ostrava

Sbírka ostravské ZOO

Článek

K návrhu služebního zákona totiž přidal pozměňovací návrhy a předlohu tedy bude muset znovu posoudit Sněmovna. Jenže část poslanců, kteří ještě počátkem července hlasovali pro, nyní změnila názor.

Příkladem je místopředseda Sněmovny Jan Kasal (KDU-ČSL). "Zdá se mi, že v průběhu těch několika měsíců, od doby, kdy řada z nás to schválila, k určitému přehodnocení tohoto zákona došlo," řekl Právu.

Zdůraznil, že nemůže mluvit za své kolegy, nicméně soudí: "Poté, co jsme vyslechli argumenty učitelské veřejnosti, se přece jenom řada lidí přiklání k názoru, že by vznikla nerovnováha ve státním sektoru mezi policisty a učiteli, takže bude snaha to dát do pořádku."

Gross stále věří

Senátoři zákon vrátili Sněmovně po čtyřhodinové debatě. Rozhodlo 51 hlasů ze 73, a to zásluhou ODS, Klubu otevřené demokracie, lidovců a klubu Nezávislí. Předkladatel ministr vnitra Stanislav Gross je přesto spokojen a věří, že Sněmovna předlohu stvrdí. "Nebyly přijaty žádné pozměňovací návrhy, které by jakkoliv nabourávaly konstrukci zákona a měly znervózňovat příslušníky bezpečnostních sborů," řekl na dotaz Práva.

Zákon má skoro o třetinu zvýšit platy 73 tisícům lidí z 25 tisíc na 32 tisíc korun. Gross nemá obavy, že by Sněmovna odmítla zvýhodnit policisty. "Není možné podezírat poslance, že nevědí o čem hlasují," prohlásil. Zdůraznil, že učitelé základních škol dostanou v příštím roce přidáno až 2800 Kč a to se v takovém rozsahu nebude týkat příslušníků bezpečnostních sborů. "Není možné v jednom okamžiku přidat všem," dodal Gross.

"Neuvěřitelný luxus"

Dlouhodobě proti služebnímu zákonu je šéf rozpočtového výboru Sněmovny Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). "Já a ministr financí jsme ho nebyli schopni podpořit, já ho nebudu schopen podpořit zas," řekl Kalousek Právu.

Obdobného názoru je poslankyně Hana Marvanová (US-DEU). "Netajila jsem se vážnými výhradami. Za situace, kdy se musí šetřit, je neuvěřitelný luxus nejen navýšení průměrných platů příslušníků ozbrojených složek, ale i další požitky," řekla Právu Marvanová.

Naopak místopředseda US-DEU Vlastimil Ostrý spíš předpokládá, že unionisté zákon podpoří. "Ještě se uvidí. Určitě kolem toho budou ještě koaliční jednání," řekl Právu.

Rozhodne ODS a KSČM?

Osud zákona bude zřejmě záviset na opozičních stranách. Část ODS včetně stínového ministra Ivana Langera původní návrh podpořila. Následně však tyto poslance odsoudila stranická výkonná rada s tím, že v důsledku normy dojde ke zvýšení státních výdajů o 6,5 miliardy korun ročně.

"Výkonná rada dala doporučení. Těžko předjímat," řekla Právu místopředsedkyně ODS a Sněmovny Miroslava Němcová. Osobně však soudí, že by návrh projít neměl.

Senát požaduje:

:. Snížení nároku na odchodné z osminásobku měsíčního platu na šestinásobek.

:. Vypuštění paragrafu, který řešil možnost rychlého propuštění příslušníků, kteří se dopustili zavrženíhodného jednání. Právě odmítnutí tohoto paragrafu se nelíbilo Grossovi, neboť podle svých slov často čelí kritice za setrvávání lidí, kteří jsou stíháni za trestný čin.

Pro zákon v červenci hlasovala většina komunistů. "Budeme si muset vyhodnotit senátní změny, jak se promítnou do nároků do rozpočtu - přesto, že je tam odklad," řekl Právu místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám