Hlavní obsah

Z politiků lidé nejvíc věří Babišovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvyšší důvěře ze stranických představitelů se v dubnu těšil předseda hnutí ANO Andrej Babiš s podporou 38 procent. Za ním s odstupem skončili předseda ČSSD Jan Hamáček (30 procent) a šéf Pirátů Ivan Bartoš (29 procent). Plyne to z šetření CVVM.

Foto: David Ryneš, Novinky

Důvěra vrcholným politikům v dubnu 2019

Článek

Z dalších předsedů sněmovních stran následuje předseda SPD Tomio Okamura s důvěrou 24 procent, následovaný předsedou komunistů Vojtěchem Filipem, jemuž důvěřuje 22 procent lidí. Mezi ně se vklínil dnes již bývalý předseda lidovců Pavel Bělobrádek (23 procent), zatímco jeho nástupce Marek Výborný zatím nebyl do průzkumu zahrnut.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a lídr ODS Petr Fiala se shodně těší podpoře 20 procent lidí. Novému šéfovi hnutí STAN Vítu Rakušanovi důvěřuje 13 procent respondentů.

Okamura šampionem nedůvěry

Nejvyšší nedůvěru lidé deklarovali u Okamury (65 procent), Bělobrádka (58 procent) a místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka (57 procent).

„V porovnání s posledním předchozím výzkumem zřetelně poklesla důvěra a vzrostl podíl nedůvěry u Jaroslava Faltýnka (pokles důvěry o sedm procentních bodů, zvýšení nedůvěry o 13 procentních bodů), menší negativní posuny byly zaznamenány též u Radima Fialy (pokles důvěry o pět procentních bodů, nárůst nedůvěry o čtyři procentní body) a Jana Hamáčka (nárůst nedůvěry o čtyři procentní body),” uvedla agentura.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nedůvěra vrcholným politikům v dubnu 2019

Pokles Faltýnkovi důvěry může souviset s podezřením na možné pletichy v mýtném tendru. Policie zasahovala na antimonopolním úřadu i ve Faltýnkově bytě. Obvinění v této věci zatím nepadlo.

Průzkum, do něhož byli zahrnuti předsedové a první místopředsedové sněmovních stran, probíhal od 30. března do 10. dubna a zapojilo se do něj 1052 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám