Hlavní obsah

VZP doporučila lékařům předepisovat prvních pět léků bez doplatku

Prvních pět léků - na žaludek, cukrovku, řídnutí kostí a dva na prostatu - dala Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) na seznam léčiv, která doporučila lékařům předepisovat. Pro pacienty jsou v lékárnách vždy bez doplatku, řekl to mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Pozitivní listy chystají také zaměstnanecké pojišťovny. Ročně jde ze zdravotního pojištění na léky 35 miliard korun, zdravotnictví spotřebuje 280 miliard.

Na takzvaném pozitivním listu jsou léky, u kterých VZP sjednala slevu s výrobci 15 až 30 procent. Jen na nich chce VZP uspořit ročně několik stovek milionů korun. Další léky bude na seznam postupně přidávat.

"Vycházíme z toho, že když je na určitou nemoc více zaměnitelných léků se stejnou účinnou látkou, které mají různou cenu, je pro pojišťovnu i pacienta nejvýhodnější, když lékař předepíše ten nejlevnější," uvedl Tichý

Podle právníka Platformy zdravotních pojištěnců Ondřeje Dostála ale hrozí, že pacienti, kteří berou jiný lék, než je na seznamu, budou mít problém ho dál dostávat. Hrozí prý také, že lék ze seznamu nebude všude dostupný, proto by měl zákon dát firmám povinnost dostatečného zásobování.

Které léky jsou na seznamu
Helicidna žaludek
Amarylna cukrovku
Osagrandna řídnutí kostí
Fokusinna zbytnění prostaty
Penesterna zbytnění prostaty

Léky na seznamu VZP jsou označeny jejím logem, k databázi mají lékaři zdarma přístup na jejím webu. Mohou se tak podle Tichého rychle zorientovat při předepisování a získat aktuální údaje pro pacienta.

Podle šéfa Sdružení ambulantních specialistů Zorjana Jojka ale nebude stoprocentní záměna možná. Léky různých výrobců nepůsobí vždy stejně, obsahují rozdílné pomocné látky.

Anketa

Ptáte se u lékaře na léky bez doplatku?
ano, snažím se získat lék bez doplatku
19,3 %
ne, předpokládám, že lékař ví nejlépe, co mi předepsat
80,7 %
Celkem hlasovalo 7887 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám