Hlavní obsah

Vzepřeli se totalitě. Uvězněné aktivisty v Bělorusku ocenil Člověk v tísni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Minsk

Tři poličtí vězni z Běloruska byli v pondělí oceněni Cenou bezpráví, kterou každoročně uděluje humanitární organizace Člověk v tísni. Je to vůbec poprvé, co je cena udělena do zahraničí. V běloruských věznicích v tuto chvíli sedí přes 860 lidí odsouzených z politických důvodů.

Foto: Jeden svět na školách (JSNS)

13. ročních Ceny příběhů bezpráví

Článek

První dva z oceněných aktivistů jsou mladí studenti, kteří byli odsouzeni za účast a spoluorganizaci loňských protestů proti výsledkům voleb, jejichž vítězem se prohlásil autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko. Podle západních států, včetně České republiky, byly volby zmanipulované. Režim následně protesty násilně potlačil a své odpůrce pozavíral.

Jednadvacetiletá Ksenia Syramalotová byla zatčena a obviněna ze zločinného spiknutí a odsouzena ke dvěma a půl letům vězení, Mikitu Jemjaljanavova poslal soud do vězení teprve v devatenácti letech, a to dokonce na čtyři roky za poškození majetku státu.

Polsko, Litva a Lotyšsko zvažují aktivaci článku 4 smlouvy o NATO

Evropa

Třetím oceněným Bělorusem se stala matka dvou dětí Palina Šarenda-Panasjuková. Tu začátkem letošního roku bezpečnostní složky zadržely v jejím vlastním bytě. Odsouzena byla ke dvěma letům vězení, mimo jiné za urážku prezidenta země a za použití násilí proti úředním osobám.

Cichanouská doufá, že běloruská otázka bude prioritou českého předsednictví EU

Domácí

O 800 politických vězňů více než loni

„V Bělorusku přibývají političtí vězni každý den. A musejí snášet nepředstavitelný fyzický i psychický nátlak vyšetřovatelů. Režim třeba uvězněné nechává záměrně nakazit covidem, celkově jsou podmínky ve vězení nesnesitelné,“ říká zástupkyně ředitelky Centra pro lidská práva a demokracii společnosti Člověk v tísni Nadiia Ivanova.

V Bělorusko je v tuto chvíli z politických důvodů uvězněno 862 lidí, ukazuje databáze tamní nejstarší lidskoprávní organizace Vjasna. Loni na podzim jich přitom bylo asi padesát, vliv povolebních protestů je tedy evidentní.

Kulhánek: Rozhodnutí o kanceláři běloruské opozice v Praze nechám na další vládě

Domácí

Udělením letošních cen do Běloruska chtěli organizátoři upozornit na podobnost tamní aktuální situace s osudy odpůrců komunismu v Československu.

Evropská unie schválila další sankce pro Bělorusko

Evropa

Ministři zahraničí zemí Evropské unie se v pondělí shodli na dalších sankcích vůči Lukašenkovu režimu. Sankce mají cílit na „všechny zúčastněné“, kteří umožňují transport lidí na hranice s Polskem. V pohraničním prostoru nadále zůstávají tisíce migrantů, kteří touží vstoupit na území EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám