Hlavní obsah

Evropská unie schválila další sankce pro Bělorusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Ministři zahraničí zemí Evropské unie se v pondělí shodli na dalších sankcích vůči režimu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Sankce mají cílit na „všechny zúčastněné“, kteří umožňují transport lidí na hranice s Polskem. V pohraničním prostoru nadále zůstávají tisíce migrantů, kteří touží vstoupit na území EU.

Foto: Pool, Reuters

Šéf zahraniční politiky Evropské unie Josep Borrell

Článek

Sedmadvacítka viní Lukašenka z hybridní války proti Unii. Rozhodnutí ministrů podle šéfa zahraniční politiky EU Josepa Borrella reflektuje odhodlání Evropské unie postavit se využívání migrantů jako nástroje pro politické cíle.

Přesný seznam lidí či subjektů, kteří budou novým sankcím ze strany Unie podléhat, dostane finální podobu až v následujících dnech. „Obsahovat by měl fyzické osoby, aerolinky, cestovní agentury a všechny zúčastněné v této snaze dostat ilegálně migranty přes naše hranice,“ dodal Borrell.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Polská policie srocuje síly u běloruských hranic.Video: PODLASKA POLICE/POLISH INTERIOR MINISTRY, Reuters

Belavia přestává dopravovat do Běloruska migranty z Blízkého východu

Zahraniční

Přípravu pátého balíčku sankcí EU urychlila kvůli napětí na bělorusko-polské hranici. Varšava tam minulý týden vyslala armádní posily v obavě ze snahy běženců pronikat na polské území.

Už dříve „sedmadvacítka“ postihla běloruské aerolinky Belavia, které se na převážení migrantů z blízkovýchodních zemí podílely. Od léta mají zakázáno cestovat na unijní území a měly by také přijít o možnost pronájmu letadel od firem sídlících v EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám