Hlavní obsah

Vyznamenání by mohli dostat básník Žáček i zakladatel babyboxů

Sněmovna i Senát již obdržely návrhy veřejnosti na osobnosti, jimž by prezident Miloš Zeman mohl udělit u příležitosti výročí vzniku Československa, 28. října státní vyznamenání. Lidé navrhli čtyři desítky kandidátů, například básníka Jiřího Žáčka či zakladatele babyboxů Ludvíka Hesse. Nechybí ani bratři Mašínové či váleční veteráni a odbojáři.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman při loňském předávání státních vyznamenání

Článek

Mezi kandidáty je například komunistický politik a novinář Jan Šverma, kardiochirurg Jan Pirk, bývalá atletka Helena Fibingerová, někdejší ministr kultury Pavel Dostál či první polistopadový ministr obrany Miroslav Vacek.

Zákonodárci budou o nominacích rozhodovat počátkem léta po projednání ve svých podvýborech pro státní vyznamenání. Osobnosti, na nichž se shodnou, předloží prezidentu Zemanovi. Ten jejich návrhy může, ale také nemusí zohlednit.

Váleční veteráni i odbojáři

Sněmovně navrhli lidé i nominaci dalších sportovců. Patří k nim motokrosový jezdec Jaroslav Falta, horolezec Radek Jaroš a gymnastka Věra Růžičková či sportovní rybář Jakub Vágner. K nominovaným odbojářům patří Karel Weirich, jenž působil v Itálii, byl korespondentem ČTK a za druhé světové války zachránil před nacisty mnoho Židů z bývalého Československa.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Básník Jiří Žáček

Lidé navrhli taky Josefa Součka, jenž za druhé světové války působil na západní frontě, Arnošta Steinera, který bojoval na frontě východní, a podplukovníka britského královského letectva RAF Františka Bindera. Mezi nominovanými je rovněž Miloslav Teichmann, kterého komunistický režim odsoudil na osm let za údajnou přípravu obsazení rozhlasu v únoru 1948.

Štěch navrhne vědce i fotbalistu Nedvěda

Mezi diskutované bude patřit návrh na vyznamenání Švermy, jenž zahynul při Slovenském národním povstání a v srpnu 1969 dostal in memoriam vyznamenání Hrdina ČSSR. Mnoho šancí na úspěch pravděpodobně nemá návrh na ocenění protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů.

Foto: Jan Švábek

Ludvík Hess

Mezi nominovanými v Senátu patří virolog Dimitrij Slonim, sochař Zdeněk Kolářský a generálové Josef Souček a Ondřej Mézl. Předseda Senátu Milan Štěch hodlá opětovně navrhnout imunoložku Blanku Říhovou, profesora radioelektroniky Františka Vejražku nebo fotbalistu Pavla Nedvěda, uvedla senátní tisková tajemnice Eva Davidová.

Reklama

Výběr článků

Načítám