Hlavní obsah

Výživná koaliční rada. Babiš svým návrhem o EET namíchl Sobotku

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Středeční koaliční rada skončila předčasně a podle jednoho z aktérů byla „hodně výživná”. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se totiž vytočil, když ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš představil svůj návrh, aby byli z EET vyjmuti podnikatelé, kteří mají roční příjmy nižší než 250 tisíc. Sobotka zapochyboval, zda bude vůbec evidence fungovat. Spuštěna má přitom být příští týden.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr financí Andrej Babiš

Článek

„My jsme byli velmi překvapeni, protože v samém závěru jednání ministr Babiš přišel s návrhem na další úpravu. Zarazila nás ta metoda práce ministerstva financí, za sedm dní má být systém spuštěn v první etapě. Měli s tím přijít před půl rokem, byl na to dostatek času,“ vytýkal Sobotka. Podle něj to vypadá, že na financích začíná panika.

Sobotka několikrát zdůraznil, že Babišův postup není profesionální. „Ministr financí nás ujišťoval, že všechny věci jsou připraveny. Tohle mně úplně neuklidnilo, spíše mě to rozčílilo. Je to velké znepokojení, velká nejistota, jak je projekt připraven, jestli to bude vůbec od prvního prosince fungovat,“ zapochyboval premiér. Start EET ale odsunout nechce.

„A na ty e-shopy jste přišli až teď?”

Babiš také ve středu za koaličními partnery přišel s tím, že by se EET neměla vztahovat na internetové obchody, vzhledem k tomu, že jejich provoz je už z podstaty věci bezhotovostní. S tím Sobotka souhlasí. Podivil se však, že to nikoho na ministerstvu financí nenapadlo dříve. „EET už se řeší tři roky, mohli s tím přijít,“ konstatoval šéf kabinetu.

Babišův návrh ho namíchl tak, že koaliční radu ukončil předčasně. Lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka Novinkám popsal, že závěr schůze probíhal v hodně dusné atmosféře. Podle něj to bylo jedno ze tří nejvyhrocenějších jednání během fungování koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL.

Podobně hovořil i jeho stranický kolega a šéf lidoveckých poslanců Jiří Mihola. Na Twitteru uvedl, že nervnější koaliční radu zřejmě ještě nezažil.

Lidovci však nejsou na rozdíl od sociálních demokratů k Babišovu návrhu tak skeptičtí. „Musím říct, že jsem poměrně rád, že na ministerstvu financí pochopili, že zákon nepamatoval na ty drobné podnikatele. Návrh, se kterým ministr Babiš přišel, jde správným směrem,” míní Jurečka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám