Hlavní obsah

Vyvlastnění pozemků pro dostavbu D3 úřad odmítl

Právo, ČTK, orh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Letitý spor zdržující dostavbu dálnice D3 u Tábora pokračuje. Jihočeský krajský úřad zamítl 1. dubna žádost Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) o vyvlastnění pozemků u motocentra bratří Bratránků. ŘSD se proti rozhodnutí odvolá k ministerstvu dopravy.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Jsme přesvědčeni, že jsme ve věci postupovali správně. Věříme, že rozbor našich právníků je správný. Okamžitě podáme odvolání k ministerstvu dopravy,“ řekl Právu mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

ŘSD požádalo o vyvlastnění loni, kvůli pozemkům nemůže dostavět 400 metrů dlouhý úsek D3.

„Krajský úřad potvrzuje zamítnutí žádosti o vyvlastnění v kauze Bratránci, neboť neshledal splnění důvodů pro vyvlastnění. Více se k tomuto rozhodnutí nemůžeme vyjadřovat, neboť nenabylo právní moci," sdělil ČTK vedoucí odboru regionálního rozvoje, územního plánování a stavebního řádu krajského úřadu Luboš Průcha.

Pozemky s Motocentrem, které patří bratrům Bratránkovým, k dálnici připojit nelze. Vlastníci pozemků, přes které by měla vést příjezdová cesta k Motocentru (Jihočeský kraj či městská část Měšice), s tím nesouhlasí. Petr a Pavel Bratránkovi a firma Taartrade vlastní 4009 metrů čtverečních pozemků a dvě budovy na pozemcích, Královi patří 9290 metrů čtverečních orné půdy, jak uvedlo dříve ŘSD. Podle ŘSD vznikl problém v roce 1998, kdy stavební úřad v Táboře povolil chybně stavbu motocentra jako stavbu trvalou přes dočasný příjezd ze silnice I/3.
Zdroj: ČTK

Spor trvá od roku 2004. Soud už dříve rozhodl, že ŘSD musí vlastníky sporných pozemků buď připojit k D3 nebo je odškodnit.

ŘSD již dříve nabídlo vlastníkům odškodnění, majitelé ale nabídku nepřijali. Návrh odškodnění zaslalo ŘSD jak bratrům Bratránkovým, jimž patří pozemky s motocentrem, tak i firmám Milan Král a Taartrade.

Nový úsek dálnice D3 zrychlí cestu na jih Čech

Ekonomika

Bratránkovi, kteří motocentrum vlastní už dvacet let, s vyvlastněním dlouhodobě nesouhlasí, označují ho za nezákonné. Stát jim podle jejich vyjádření zmařil investice, vydal nezákonné stavební povolení a teď odmítá platit škody.

„Samozřejmě, že úředníci nemohli postupovat jinak, protože vyvlastnění je protiprávní a od samého začátku máme pravdu. Je možné, že ministerstvo dopravy dá ŘSD za pravdu. Pak jsme připraveni, bránit se i soudně a věřím, že uspějeme,“ řekl Právu Pavel Bratránek.

Reklama

Výběr článků

Načítám