Hlavní obsah

Vypouštění lampionů štěstí porušuje zákon

Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli tragickému požáru zoologické zahrady v německém Krefeldu, při němž na přelomu roku zahynuly desítky zvířat, se do centra pozornosti dostaly takzvané lampiony štěstí. Právě ty totiž s největší pravděpodobností požár v pavilonu opic způsobily, přestože ve zmíněném německém regionu bylo jejich vypouštění zakázáno. V ČR sice žádný celostátní zákaz lampionů štěstí neexistuje, do křížku se zákonem se však lidé, kteří je vypustí, dostávají.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Z pohledu hasičů je totiž volně vypuštěný lampion štěstí nekontrolovatelný otevřený oheň. „Na obloze se může chovat zcela nepředvídatelně a při sebemenším poškození může tento otevřený oheň spadnout na střechy domů, do lesa či kamkoliv jinam, kde velmi snadno způsobí požár,“ sdělila Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Studená.

Volně vypuštěný lampion je naprosto nekontrolovatelný otevřený oheň
Nicole Studená, mluvčí hasičů

Podle hasičů tedy každý, kdo vypustí do prostoru nekontrolovatelný otevřený oheň, porušuje zákon o požární ochraně. „Ten totiž každému nařizuje počínat si tak, aby nezavdal příčinu ke vzniku požáru,“ řekla mluvčí.

Za ledabylé používání otevřeného ohně hrozí pokuta až 20 tisíc korun, respektive 25 tisíc v případě, že dotyčný svým jednáním způsobí požár. Škody na majetku se pak mohou vyšplhat k milionům, v nejhorším případě požár může ohrozit životy.

Pátrání po původci je však v praxi téměř nemožné. Trest může přijít spíš v okamžiku, až některý lampion požár způsobí.

Že by jednotlivá česká města používání lampionů zakazovala vyhláškou, Studená neví. Za určitých podmínek je však mohou zakázat například regiony. „V období zvýšeného rizika požárů to může zakázat hejtman kraje,“ dodala mluvčí.

Hořící lampion spadl do pražské zoo. Hned vedle slonince

Domácí

Návody k použití takových lampionů samy napovídají, že bezpečně se téměř používat nedají. Výrazně je omezeno například jejich vypouštění v určitých vzdálenostech od letišť. V případě těch mezinárodních se lampion nemůže vypustit v 50kilometrovém okruhu, to znamená, že například v Praze by měl být lampion zcela zapovězenou zábavou. Vypustit jej nelze ale ani ve vzdálenosti do 25 kilometrů kolem menších sportovních letišť.

„Pokud si tyto okruhy označíme na mapě České republiky, pak zjistíme, že prostoru, kde je možné podle tohoto hlediska bezpečně vypouštět létající přání, zbývá velice málo,“ potvrdila Studená.

Jen za bezvětří

A to by se lampiony neměly vypouštět v zástavbě ani kolem lesů. Další omezení plyne ze stavu povětrnostních podmínek. Lampion by se měl třeba používat pouze v bezvětří.

„Nicméně na základě informací, které jsme získali od odborníků z Českého hydrometeorologického ústavu, nastává tento ideální stav na území České republiky jen zcela výjimečně. Navíc proudění vzduchu je jiné těsně nad zemí a jiné ve vyšších polohách,“ upozornila mluvčí.

To byly naše lampiony, přiznaly se tři Němky, kvůli kterým uhořely opice v zoo

Evropa

Lampiony štěstí by tak lidé podle hasičů neměli používat vůbec. Rovněž historie těchto létajících přání ukazuje, že pro podmínky České republiky se nehodí. Jde o přejatý zvyk z Asie, kde lidé při slavnostních příležitostech svá přání posílají k nebi. Lampiony tam ale vypouštěli nad moře či směrem do pouště.

Hasiči zaznamenali už několik požárů, které létající přání způsobila. V souvislosti s požárem v Krefeldu, že hořící lampion může odnést vítr kamkoli, zveřejnil důkaz i ředitel pražské zoo. Pracovníci zahrady našli 1. ledna jeden z nich u pavilonu slonů.

Anketa

Vypustili jste někdy lampion štěstí?
Ano
46 %
Ne
54 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 387 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám