Hlavní obsah

„Vykoukněte z okna, jaká je dnes fronta,” žádají lidé při telefonátech na testovací infolinku

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

Odběrová místa na koronavirus praskají ve švech po celé České republice. Nejvíce pozitivních případů zatím hlásí Praha, kde většina odběrových míst zavedla rezervační systém. Ti, co nemají termín na odběr, čekají ve frontách i dlouhé hodiny. Pracovníci infolinek často řeší bizarní požadavky volajících.

Před odběrovými místy v Praze se tvoří dlouhé fronty (reportáž z 8. září)Video: Novinky

 
Článek

Novinky kontaktovaly pracovníky z Ústřední vojenské nemocnice v Praze, kteří testované o výsledcích vyrozumívají prostřednictvím SMS zprávy. V případech, kdy testovaní neobdrží informaci do 48 hodinách od testování, se mají možnost informovat telefonicky na Infolince COVID ÚVN. Ta je k dispozici denně od 9 do 17, o víkendech do 15 hodin.

Přírůstky nemocných v Česku jsou třetí nejvyšší v Evropě

Domácí

Telefon ale prý vyzvání neustále, lidé volají mnohem dříve, než je avizovaných 48 hodin, výjimkou nejsou ani nedočkavé telefonáty, kdy se tazatelé dožadují výsledků už tři hodiny po testování.

„Časté jsou telefonáty s dotazy, které se netýkají výsledků, ale například zazní: Můžete vykouknout z okna a říct mi, jaká je fronta? Popřípadě: Jak dlouho budu čekat na odběr?“ řekl Novinkám jeden z pracovníků infolinky.

Také se prý stává, že telefonují lidé, kteří byli u odběrového místa jinde než v ÚVN a chtějí znát výsledky. „Ty ale k dispozici nemáme, musí se informovat u svého vysílajícího lékaře nebo tam, kde byli testováni,“ podotkl pracovník infolinky.

V případě, že má testovaný pozitivní výsledek, následuje sdělení, aby zůstal nadále v karanténě a vyčkal, až ho bude kontaktovat hygienická stanice. „Reakce jsou zpravidla neutrální, někdy nastane chvilku odmlka, někdy emoce vyjádřené nějakým jadrným slovem,“ doplnil pracovník.

Půl roku odebírá lidem vzorky na covid. Důležité je šířit mezi lidmi klid, říká

Domácí

„Naši zdravotníci i administrativa pracují s velkým nasazením, denně testují přes tisíc osob, odběrová místa jsou v provozu již půl roku denně, patří jim velký obdiv. Určitě by jim jejich náročnou práci usnadnilo, kdyby lidé dokázali vyčkat 48 hodin od testování, volali na danou linku pouze kvůli výsledkům v případě, že neobdrží informační SMS. Všechny ostatní informace včetně objednání jsou k dispozici na webových stránkách www.uvn.cz, případně se s dotazy na otvírací dobu odběrových míst, umístění testovacích míst, kolik zaplatí a podobně mohou obracet na informační centrum ÚVN,“ sdělila Novinkám mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Reklama

Výběr článků

Načítám