Hlavní obsah

Vyhošťování běloruských diplomatů z Česka zatím není na stole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika zatím nezvažuje vyhoštění běloruských diplomatů na znamení solidarity s Lotyšskem, kterému Minsk vykázal velvyslance a většinu ambasády. Starosta Rigy totiž na probíhajícím hokejovém mistrovství světa vyvěsil bílo-červeno-bílý prapor místo oficiální běloruské vlajky, což tamní režim pobouřilo. Lotyšsko bylo jednou z hrstky zemí, která po odhalení kauzy Vrbětice podpořila Česko vyhoštěním ruského diplomata.

Foto: Boris Grdanoski, ČTK/AP

Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD)

Článek

„Otázky ohledně případného vyhošťování běloruských diplomatů komentovat nebudeme. V tuto chvíli je pro Českou republiku klíčové aktuální jednání Evropské rady, kde evropští lídři projednávají další postup,” uvedla v úterý na dotaz Novinek mluvčí ministerstva Eva Davidová.

„Možností, jak reagovat, je více. Na některých restriktivních opatřeních již panuje mezi evropskými státy dohoda a Rada EU dále koordinuje jejich implementaci,” vysvětlila Davidová.

Bělorusko a Lotyšsko si vyhostily velvyslance i všechen personál ambasád

Evropa

Bělorusko s Lotyšskem si v pondělí navzájem vyhostily velvyslance a část svých ambasád. Důvodem se ukázalo být údajné zneuctění státní vlajky při hokejovém mistrovství světa.

Starosta lotyšské metropole Martinš Stakis spolu s ministrem zahraničí Edgarsem Rinkevičsem nahradili oficiální běloruskou vlajku bílo-červeno-bílým praporem známým z loňských demonstrací proti autoritářskému režimu Alexandra Lukašenka.

Gesto přišlo jen pár hodin poté, co běloruské úřady přinutily k přistání civilní letadlo společnosti Ryanair, na jehož palubě seděl Lukašenkův kritik novinář Raman Pratasevič. Toho, stejně jako jeho přítelkyni, policie po přistání zadržela a v současnosti zřejmě vyslýchá.

Zadržený novinář se šrámem na čele se na videu doznal k organizaci nepokojů

Evropa

K podpoře Lotyšska v této diplomatické přestřelce vyzval na Twitteru například někdejší poslanec Marek Ženíšek (TOP 09). Lotyšsko bylo totiž jednou ze zemí, která v dubnu důrazně podpořila Českou republiku v souvislosti s vyšetřováním výbuchu muničního skladu ve Vrběticích, za kterým podle české vlády stály ruští agenti GRU. Lotyšsko tehdy vyhostilo jednoho ruského diplomata.

Reklama

Výběr článků

Načítám