Hlavní obsah

Výbuch v Divadelní posunul stěnu, domu hrozí zřícení

Praha
Aktualizováno

Stěna budovy v Divadelní ulici, v níž v pondělí podle všeho explodoval plyn, se vychýlila až o pět centimetrů. O jejím dalším osudu bude muset rozhodnout statik, uvedl po seznámení se situací pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Prozatím musí být zajištěna proti zřícení. O tom, že se dům takříkajíc pohnul v základech, hovoří i svědkyně, která byla v době výbuchu uvnitř.

BEZ KOMENTÁŘE: Zranění po výbuchu v ulici u Národního divadla v PrazeVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

Některé zdi v domě se měly podle dostupných informací posunout až o pět centimetrů, což mohlo zásadním způsobem narušit statiku celého objektu, který je vklíněn mezi Hollar, jenž je sídlem Fakulty sociálních věd UK, a kavárnu Slavia. O dalším postupu bude muset rozhodnout statik, který se na místo dostane po ohledání trosek záchranáři.

"Část stropů je zřícená, stále se odstraňují sutiny," uvedl pro Novinky jeden ze zasahujících psovodů.

„V domě č. 5 stále hrozí zřícení. V okolních domech zasažených tlakovou vlnou po výbuchu už zřícení nehrozí. Do ostatních (evakuovaných domů, pozn. red.) se budou lidé moci vrátit po 14.00,“ řekl Právu ředitel pražských hasičů Jaromír Pešek. Záchranáři evakuovali přes 200 lidí.

Foto: David W Cerny, Reuters

Lidé opouštějí místo exploze.

"Když se to stalo, byla jsem ve třetím patře budovy FAMU. V ten moment jsem si myslela, že do domu, který se po té fakt velké ráně pohnul, narazilo nějaké auto. Společně s ostatními studenty jsem vyšla ven na ulici, kde nikdo moc nevěděl, co se děje. Žádný z mých spolužáků, které jsem viděla, nebyl zraněný, až na ulici před Hollarem jsem viděla tři pořezané slečny," popsala Právu výbuchem roztřesená studentka scenáristiky Kristina Dufková.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Hasiči zasahují na místě výbuchu.

Dodala, že nezažila nějakou paniku, ale potkala na ulici množství lidí, kteří nevěděli, co se děje: "Dokonce se mě ptali nějací turisti, jestli to je teroristický útok."

Výbuch šel z přízemí, řekl primátor

Na místo již dorazil Svoboda. "Výbuch byl skutečně mohutný, tlaková vlna zasáhla okolní ulice. Podle prvního vyjádření statika šel výbuch z přízemí," řekl primátor.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na místo výbuchu dorazil i pražský primátor Bohuslav Svoboda.

K neštěstí se vyjádřil i premiér Petr Nečas (ODS). "Jsem hluboce zasažen tragédií, která se odehrála při výbuchu plynu v Divadelní ulici v Praze. V současné době se podrobně seznamuji se situací a jsem v kontaktu s Ministerstvem vnitra ČR a dalšími složkami integrovaného záchranného systému," uvedl v tiskovém prohlášení.

Výběr výbuchů v Praze za posledních 10 let:

1. srpna 2003 - Výbuch plynu v rodinném domě v Praze 10 těžce poranil staršího muže, který skončil na popáleninové klinice vinohradské nemocnice. Plyn unikl z přípojky vedoucí k domu, která se rekonstruovala.

6. prosince 2004 - Ve sklepě domu v Ruské ulici v Praze 10 vybuchl plyn. Exploze zbořila příčky v suterénu a lehce zranila muže, který pracoval na opravě rozvodů plynu a svou nedbalostí neštěstí způsobil.

10. března 2005 - V jednom z bytů v panelovém domě v Praze 4 explodovala nejspíš munice. Výbuch zranil osmadvacetiletého muže, který přišel o část ruky a byl popálen.

21. října 2005 - V rodinném domě v Náhorní ulici v Praze 8 vybuchl plyn, lehké zranění utrpěl osmaosmdesátiletý muž. Příčinou výbuchu, který inicioval zraněný muž, byla netěsnost plynového potrubí.

18. února 2006 - Při výbuchu plynu v restauraci U Arbesa v přízemí obytného domu v Preslově ulici v Praze 5 zemřeli dva muži, čtyři lidé utrpěli zranění. Za výbuchem byly nevhodně položené vodiče - porušený elektrický kabel se dostal do bezprostřední blízkosti plynového potrubí, které propálil. Z něj začal unikat plyn, který následně explodoval.

25. srpna 2006 - Dva lidské životy si vyžádal výbuch v domě v Pelhřimovské ulici v Praze 4. Podle hasičů explodovaly výpary automobilového benzinu

30. ledna 2008 - Výbuch zemního plynu v Popovické ulici v Praze 10 poškodil dva domy. Jeden muž byl při neštěstí popálen. Příčinou exploze byla podle hasičů netěsnost rozvodu plynu u karmy v jednom z bytů.

24. února 2008 - V panelovém domě v pražských Kobylisích explodoval plyn z montážní pěny, kterou jeden z nájemníků používal při opravě. Výbuch zničil tři byty, osmapadesátiletý původce neštěstí skončil s popáleninami v nemocnici.

25. února 2010 - V domě v Sokolovské ulici v pražské Libni vybuchl plyn. Tři lidé byli zraněni, z toho jeden těžce. Podle hasičů explodoval plyn u plynoměru ve třetím patře pětipodlažního domu.

11. července 2011 - V Hostivaři vybuchla v jednom bytě zřejmě propanbutanová láhev, která byla podle policie používaná pro výrobu drog. Zraněn byl čtyřicetiletý cizinec, kterého policie následně zadržela.

11. října 2011 - V domě v Kubelíkově ulici v Praze 3 vybuchl zbytkový plyn při svařování potrubí. Asi čtyřicetiletý muž byl zraněn, utrpěl popáleniny druhého stupně na horní části těla.

14. září 2012 - V Evropské ulici v Praze 6 explodovala v panelovém domě munice, tři lidé byli zraněni. Policie poté našla v jednom z bytů výbušniny, nebezpečné látky a pyrotechniku.

29. dubna 2013 - Domem v centru Prahy u Smetanova nábřeží otřásl silný výbuch. Na místě je podle záchranářů více než deset zraněných. Hlavní vyšetřovací verzí je, že výbuch způsobil plyn.

Zdroj: ČTK

Při výbuchu bylo zraněno až 40 lidí, podle prvotních informací se mohlo jednat výbuch plynu, který byl v okolí údajně silně cítit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám