Hlavní obsah

Vracení dotací vyplacených Agrofertu nehrozí, ujišťuje Schillerová

Praha

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v pondělí ráno ujistila, že České republice nehrozí nebezpečí, že by musela vracet Evropské unii dotace vyplacené holdingu Agrofert. Analýza, kterou pro Brusel vypracovala právní služba Evropské komise a která tvrdí opak, podle ministryně není oficiální.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

Schillerová to sdělila po pondělní ranní schůzce s premiérem Andrejem Babišem, ministrem spravedlnosti Janem Kněžínkem (za ANO) a ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (za ANO).

Podle Kněžínka svěřenský fond, do kterého premiér Babiš vložil svou firmu Agrofert, jako záruka nestrannosti dostačuje. Vyplývá to podle něj z obecné analýzy nové legislativy EU týkající se evropských dotací.

Podle uniklé zprávy právníků Evropské komise má Babiš zájem na ekonomickém úspěchu Agrofertu, který vložil do svěřenského fondu, a jako premiér má možnost ovlivňovat rozhodování spojené s využíváním fondů přicházejících z evropského rozpočtu. Podle zprávy hrozí, že Česko bude muset uhradit přinejmenším část z 82 milionů eur (2,1 miliardy Kč), které byly Agrofertu vyplaceny letos.

Kněžínek uvedl, že právníci nevidí žádný důvod pro změnu současného znění zákona o střetu zájmů, podle něhož Babiš svůj majetek do svěřenského fondu převedl. „Jde-li o řádně fungující svěřenecký fond, potom je zajištěno, aby k žádnému střetu nedošlo... správcem svěřeneckého fondu je třetí osoba a ta nese odpovědnost,” uvedl na dotaz, zda je ošetřena i účast Babišovy ženy Moniky v orgánech svěřenského fondu.

Reklama

Výběr článků

Načítám