Hlavní obsah

Vondrák svolává Bezpečnostní radu kraje. Chce vysvětlit důvody mimořádných opatření

Právo, plk
Ostrava

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) chce od hygieniků zdůvodnění, proč v pátek zpřísnili opatření v celém kraji v souvislosti s nákazou covid-19. Dvacítka zákazů a nařízení platí od pátečního poledne, na vině je podle hygieniků zvyšující se počet koronavirových pacientů s těžšími příznaky.

Foto: Pavel Karban, Právo

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (za ANO)

Článek

„V tomto kraji se neděje nic výjimečného. Svolávám na pondělí Bezpečnostní radu kraje budu požadovat zdůvodnění každého z bodu vydaných opatření,“ uvedl v sobotu dopoledne Vondrák na svém facebookovém profilu.

„Vyhlášení nových opatření je rozhodnutí krajských hygieniků, kteří ho s krajem bohužel vůbec nekonzultovali. Rozumím tomu, abychom roušky nosili například v prostředcích hromadné dopravy nebo ve firmách, které v řadě případů potřebují zpřísnit hygienická opatření. Zbytku ale nerozumím, poněvadž data z posledních dnů nevykazují nic výjimečného. Je to výsostné rozhodnutí krajských hygieniků, které musíme respektovat, nicméně chci více informací a vysvětlení u některých opatření. Doposud se tak nestalo,“ sdělil dále hejtman.

Přibývá lidí s těžším průběhem, vysvětluje hygienička opatření v Moravskoslezském kraji

Koronavirus

Ředitelka Krajské hygienické stanice (KHS) v Ostravě Pavla Svrčinová v reakci na Vondrákova slova uvedla, že opatření byla a jsou opodstatněná, protože se v kraji začala objevovat menší lokální ohniska, která spolu nesouvisí.

„Nemůžeme přijít na to, odkud se to tam bere. Prostě těch nemocných je více. Není to tak, že by to bylo 200 či 300 případů, ale pořád to osciluje mezi 30 až šedesáti sedmdesáti případy za den,“ nastínila.

Maďar: Je potřeba horníkům sebrat ranní pivo o šesté

Domácí

Podle Svrčinové hygienici opatření dostatečně odůvodnili, a nařízení neomezují žádné ekonomické aktivity. Jsou zaměřena hlavně na lidi.

„Roušky, opatření ve fabrikách, protože jsme zjistili, že sami to na základě svých krizových plánů neudělali, dezinfekce na zastávkách, dezinfekce madel, košíků a tak podobně. To si myslím, že je naprosto na místě,“ dodala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám