Hlavní obsah

Vondra chce českou misi v Afghánistánu prodloužit o další dva roky

Ministr obrany Alexandr Vondra, který bude v úterý jednat se svým americkým protějškem Leonem Panettou, chce, aby čeští vojáci zůstali v Afghánistánu dalších 24 měsíců. Nynější mandát jim vyprší již koncem roku. Ministr to uvedl ve Washingtonu.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Vozidla používaná 1. úkolovým uskupením speciálních sil v afghánském Džalalabádu

Článek

Vondra prodloužení afghánské mise navrhne vládě a parlamentu v jarních měsících.

Ministr neupřesnil, jak silné by v následujících dvou letech podle něj mělo být české zastoupení v Afghánistánu. "O počtech se ještě budeme bavit. Ten vrchol byl v loňském roce, už letos je to méně než loni. Počty ale ještě říkat nechci, předpokládám, že se tam ještě mohou vrátit naše vrtulníky a zas letos skončí speciální síly. Myslím si, že ještě se určitě budeme soustřeďovat na výcvik, to je to nejdůležitější, protože to je předpoklad, aby si Afghánistán byl schopen zajišťovat bezpečnost sám," uvedl.

Afghánistán bude jedním z témat, o kterých Vondra bude hovořit s Panettou. Američané, kteří v asijské zemi vedou spojenecké síly, se odtud chtějí stáhnout do konce roku 2014, pokud to tamní podmínky dovolí. V zemi je nyní zhruba 90 000 Američanů a 600 Čechů.

Vrtulníky i další vojenské zakázky

Češi například cvičí afghánské piloty vrtulníků. Zároveň usilují o to, aby v Česku vzniklo celoalianční vrtulníkové výcvikové středisko. Projekt, na němž se rovněž podílí Chorvatsko, bude dalším tématem, o němž v úterý bude Vondra mluvit s Panettou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Vondra také chce se svým americkým protějškem dojednat dohodu o "vzájemném získávání obranných zakázek" která by českým firmám usnadnila získávání obranných a bezpečnostních kontraktů v USA. "Smlouva české firmy postaví na stejnou úroveň jako jiné západoevropské kontraktory a mohou se tu účastnit tendru pro armádu," řekl Vondra.

Kromě schůzky s Panettou ještě Vondru čekají setkání s několika americkými zákonodárci. Půjde o jednání se senátory Richardem Lugarem (republikán), Johnem McCainem (republikán) a Carlem Levinem (demokrat). Na programu má český ministr i schůzku s republikánským členem Sněmovny reprezentantů Michaelem Turnerem. Jednat bude i se členy Národní bezpečnostní rady a přednese přednášku transatlantických obranných vztazích v institutu Atlantická rada.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám