Hlavní obsah

Volného a Bojka vykázali ze Sněmovny. Neměli roušky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) vykázal v úterý z jednacího sálu nezařazené poslance zvolené za SPD Lubomíra Volného a Mariana Bojka. Neměli roušky a odmítli si je na jeho výzvu nasadit.

Ze Sněmovny vykázali poslance Volného a Bojka, kteří neměli rouškyVideo: psp.cz, Policie ČR

 
Článek

„Nasaďte si roušku, jinak vám udělím napomenutí. Vidím, že nemáte zájem o rozumnou debatu, uděluji vám napomenutí. Jestli si roušku nenasadíte, budete vykázáni,” prohlásil šéf Sněmovny.

„Vy jste si pro to dnes přišli, takže vykazuji poslance Lubomíra Volného a Mariana Bojka z dnešního jednání,“ uvedl vzápětí.

Oba poslanci již dříve oznámili, že odmítají nosit ve Sněmovně roušku, a to z občanských a politických důvodů. Uvnitř Sněmovny je nošení roušky přitom povinné.

Volný přišel na disciplinární řízení ve Sněmovně bez roušky

Domácí

Po vykázání ochranná služba oba provinilce vyvedla ze sálu. Někteří poslanci při jejich nuceném odchodu ze sálu křičeli „fuj”.

Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura vzápětí vyzval ke svolání grémia, aby byla přijata opatření, jež by zmenšila publicitu tomuto jednání. „Bude se to opakovat dnes a denně. Musíme se domluvit, jak toto snížit na minimum,” prohlásil.

Volný celý incident vysílal živě na své sociální sítě. „Sto padesát čtyři ovcí,“ vykřikoval a natáčel si zbylé poslance, kteří postávali před sálem.

„Roušku si poté nasadím, ale při politických prohlášeních si ji jako politický symbol sundávám,“ řekl novinářům.

Poslanci se porvali u předsednického pultíku

Domácí

Bez roušky byli oba poslanci také na lednové schůzi, kde Volný po slovní výměně napadl místopředsedu Sněmovny Tomáše Hanzela (ČSSD). Kvůli strkanici se nyní zpovídá před sněmovním mandátovým a imunitním výborem.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Poslanci Lubomír Volný (vlevo) a Marian Bojko na snímku z 3. února

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám